Pečená plec z vepřového s bylinkami

Pečená plec z vepřového s bylinkami
Příprava: 20 minut Vaření: 100 minut Počet porcí: 16

Česnek spolu s bylinkami dokáže maso proměnit v nezapomenutelný gurmánský zážitek. Příprava tohoto receptu je jednoduchá a výsledek velmi chutný. Ostatně dokonale upečené masíčko s křupavou kůrčičkou, která voní i chutná po bylinkách a česneku pohladí vaše chuťové buňky a dopřeje vám opravdovou slast s každým dalším soustem.

Uvnitř je maso jemné, zatímco na povrchu perfektně křupe. Vepřová plec se dá připravit mnoha způsoby. Skvělá je také uzená, vařená v pomalém či tlakovém hrnci, metodou sous vide, případně jí můžete pokrájenou hodit jednoduše na gril.

Ingredience:

  • 4 – 6 kilo vepřové plece vcelku
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 2 – 3 polévkové lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 – 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 – 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce mořské soli (případně podle chuti)
  • 2 kávové lžičky cukru krystal
  • 2 lžičky mletého černého pepře (může být i víc)

Postup:

  • Jestli chcete dokonalé maso, je dobré si ho připravit den předem.
  • Začněte tím, že maso vysušíte pomocí papírových kuchyňských utěrek.
  • Potom vezmete co nejostřejší nůž a vrchní tukovou vrstvu proříznete do hloubky cca 1 – 2 cm tak, aby vznikla mřížka po celém povrchu.
  • Všechny ingredience kromě masa dejte do misky a důkladně promíchejte, aby byla směs hladká.
  • Naneste marinádu na maso a rozetřete jí po všech stranách. Snažte se opravdu nevynechat jediný kousek.
  • Dejte maso do velké mísy a přelijte zbývající marinádou.
  • Uložte do lednice a nechte marinovat nejlépe do příštího dne. Pokud nechcete čekat tak dlouho, marinujte aspoň 5 hodin.
  • Druhý den si předehřejte troubu na 135°C. Není to moc, ale potřebujeme, aby se maso dělalo pomalu.
  • Připravte si plech s mřížkou a položte na něj připravené maso (kdo nemá, upeče běžným způsobem).
  • Tento plech bude praktičtější, aby mohlo lépe cirkulovat teplo kolem masa.
  • Zakryjte alobalem a pečte tak dlouho, až teplota uvnitř masa dosáhne 80°C. To zjistíte pomocí kuchyňského teploměru určeného pro tyto účely.
  • Poté sundejte alobal a pečte zhruba 30 minut z každé strany.
  • Vyjměte pečeni z trouby a nechce zhruba 20 minut odpočívat.
  • Mezitím zvyšte teplotu v troubě na 235°C a pečeni do ní po odpočinku vraťte zpět.
  • Pečte cca 40 minut, přičemž maso každý 5 minut obracejte, aby bylo propečené rovnoměrně ze všech stran.
  • Nakonec vyjměte maso z trouby, a ještě teplé servírujte.
  • Pečeni můžete nakrájet na plátky nebo jí pomocí vidliček tzv. natrhat a využít třeba do sendvičů či hamburgerů jako oblíbené trhané maso.
  • Jako příloha jsou super brambory, ale také pečená dýně.
Vepřové maso pečené s česnekem a bylinkovou krustou.
Zdroj: https://saltpepperskillet.com/
Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.