Česnek spolu s bylinkami dokáže maso proměnit v nezapomenutelný gurmánský zážitek. Příprava tohoto receptu je jednoduchá a výsledek velmi chutný. Ostatně dokonale upečené masíčko s křupavou kůrčičkou, která voní i chutná po bylinkách a česneku pohladí vaše chuťové buňky a dopřeje vám opravdovou slast s každým dalším soustem.
Uvnitř je maso jemné, zatímco na povrchu perfektně křupe. Vepřová plec se dá připravit mnoha způsoby. Skvělá je také uzená, vařená v pomalém či tlakovém hrnci, metodou sous vide, případně jí můžete pokrájenou hodit jednoduše na gril.
Ingredience:
- 4 – 6 kilo vepřové plece vcelku
- 6 – 8 stroužků česneku
- 2 – 3 polévkové lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1 – 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu
- 2 – 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 lžíce mořské soli (případně podle chuti)
- 2 kávové lžičky cukru krystal
- 2 lžičky mletého černého pepře (může být i víc)
Postup:
- Jestli chcete dokonalé maso, je dobré si ho připravit den předem.
- Začněte tím, že maso vysušíte pomocí papírových kuchyňských utěrek.
- Potom vezmete co nejostřejší nůž a vrchní tukovou vrstvu proříznete do hloubky cca 1 – 2 cm tak, aby vznikla mřížka po celém povrchu.
- Všechny ingredience kromě masa dejte do misky a důkladně promíchejte, aby byla směs hladká.
- Naneste marinádu na maso a rozetřete jí po všech stranách. Snažte se opravdu nevynechat jediný kousek.
- Dejte maso do velké mísy a přelijte zbývající marinádou.
- Uložte do lednice a nechte marinovat nejlépe do příštího dne. Pokud nechcete čekat tak dlouho, marinujte aspoň 5 hodin.
- Druhý den si předehřejte troubu na 135°C. Není to moc, ale potřebujeme, aby se maso dělalo pomalu.
- Připravte si plech s mřížkou a položte na něj připravené maso (kdo nemá, upeče běžným způsobem).
- Tento plech bude praktičtější, aby mohlo lépe cirkulovat teplo kolem masa.
- Zakryjte alobalem a pečte tak dlouho, až teplota uvnitř masa dosáhne 80°C. To zjistíte pomocí kuchyňského teploměru určeného pro tyto účely.
- Poté sundejte alobal a pečte zhruba 30 minut z každé strany.
- Vyjměte pečeni z trouby a nechce zhruba 20 minut odpočívat.
- Mezitím zvyšte teplotu v troubě na 235°C a pečeni do ní po odpočinku vraťte zpět.
- Pečte cca 40 minut, přičemž maso každý 5 minut obracejte, aby bylo propečené rovnoměrně ze všech stran.
- Nakonec vyjměte maso z trouby, a ještě teplé servírujte.
- Pečeni můžete nakrájet na plátky nebo jí pomocí vidliček tzv. natrhat a využít třeba do sendvičů či hamburgerů jako oblíbené trhané maso.
- Jako příloha jsou super brambory, ale také pečená dýně.