Pečená rýže na čínský způsob

Pečená rýže na čínský způsob
Příprava: 30 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 4

Toto je klasický recept asijské kuchyně, který rozhodně stojí za to vyzkoušet i v domácím prostředí. Když se budete držet pokynů, pochutnáte si stejně, jako kdyby vám tento pokrm připravili v nějaké vyhlášené restauraci.

Ingredience:

Na rýži:

  • 400 g vařené rýže (asi tři hrnky)
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře

Na vepřové kotlety:

  • 2 vepřové kotlety
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíce vína Shaoxing
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Trochu rozšlehaných vajec na obalení vepřových kotlet
  • 1 a 1/2 lžíce kukuřičné mouky

Na rajčatovou omáčku:

  • 1/2 středně velké cibule nakrájené na plátky
  • 2 nahrubo nakrájené stroužky česneku
  • 50 g žampionů nakrájených na plátky
  • 40 g papriky nakrájené na velké kostičky
  • 1 velké rajče nakrájené na velké kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (smícháme se 2 lžícemi vody, aby vznikla kaše)

Na dohotovení:

  • strouhaný sýr dle vlastního výběru
  • nakrájená petrželka na ozdobu
  • olej na smažení

Postup:

  • Do pánve dáme olej a orestujeme na něm česnek. Přidáme rozšlehaná vejce a smažíme, dokud nemají konzistenci jako míchaná vajíčka.
  • Přisypeme uvařenou rýži a za stálého míchání restujeme. Dochutíme solí a pepřem.
  • Nastavíme plotnu naplno a na prudkém ohni smažíme posledních 20 sekund, poté pánev odstavíme.
  • Vepřové kotlety nakrájíme tak, aby byly silné maximálně 1 cm. Paličkou na maso je důkladně naklepeme.
  • V misce smícháme sůl, cukr, víno Shaoxing, pepř a vložíme naklepané kotlety. Obalíme ve směsi a dáme minimálně na 1 hodinu odpočinout do lednice, aby mohla marináda působit.
  • Poté kotlety vyjmeme a namáčíme do rozšlehaných vajec. Obalujeme v kukuřičné mouce a vkládáme do rozpáleného oleje v pánvi, kde smažíme z obou stran, dokud kotlety nezezlátnou.
  • Takto připravené kotlety nakrájíme na menší kousky a zatím odložíme stranou.
  • Do pánve od kotlet dáme cibuli s česnekem a smažíme, dokud nezačne být cítit jejich vůně.
  • Přihodíme žampiony, nakrájené rajče, rajčatový protlak, vodu, sůl, cukr a necháme vařit cca 3 minuty.
  • Přidáme papriku a nakonec zahustíme kaší, kterou jsme si předtím připravili z kukuřičného škrobu a vody.
  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
  • Připravíme si zapékací nádobu a na dno dáme rýži připravenou na začátku. Na rýži naskládáme kousky vepřových kotlet a zalijeme omáčkou.
  • Posypeme strouhaným sýrem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 15 – 20 minut.
  • Před servírováním ozdobíme nasekanou petrželkou.
Pečené vepřové kotlety s rýží v hongkongském stylu.
Zdroj: https://tasteasianfood.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.