Toto je klasický recept asijské kuchyně, který rozhodně stojí za to vyzkoušet i v domácím prostředí. Když se budete držet pokynů, pochutnáte si stejně, jako kdyby vám tento pokrm připravili v nějaké vyhlášené restauraci.
Ingredience:
Na rýži:
- 400 g vařené rýže (asi tři hrnky)
- 2 rozšlehaná vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého bílého pepře
Na vepřové kotlety:
- 2 vepřové kotlety
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžíce vína Shaoxing
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- Trochu rozšlehaných vajec na obalení vepřových kotlet
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičné mouky
Na rajčatovou omáčku:
- 1/2 středně velké cibule nakrájené na plátky
- 2 nahrubo nakrájené stroužky česneku
- 50 g žampionů nakrájených na plátky
- 40 g papriky nakrájené na velké kostičky
- 1 velké rajče nakrájené na velké kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžička kukuřičného škrobu (smícháme se 2 lžícemi vody, aby vznikla kaše)
Na dohotovení:
- strouhaný sýr dle vlastního výběru
- nakrájená petrželka na ozdobu
- olej na smažení
Postup:
- Do pánve dáme olej a orestujeme na něm česnek. Přidáme rozšlehaná vejce a smažíme, dokud nemají konzistenci jako míchaná vajíčka.
- Přisypeme uvařenou rýži a za stálého míchání restujeme. Dochutíme solí a pepřem.
- Nastavíme plotnu naplno a na prudkém ohni smažíme posledních 20 sekund, poté pánev odstavíme.
- Vepřové kotlety nakrájíme tak, aby byly silné maximálně 1 cm. Paličkou na maso je důkladně naklepeme.
- V misce smícháme sůl, cukr, víno Shaoxing, pepř a vložíme naklepané kotlety. Obalíme ve směsi a dáme minimálně na 1 hodinu odpočinout do lednice, aby mohla marináda působit.
- Poté kotlety vyjmeme a namáčíme do rozšlehaných vajec. Obalujeme v kukuřičné mouce a vkládáme do rozpáleného oleje v pánvi, kde smažíme z obou stran, dokud kotlety nezezlátnou.
- Takto připravené kotlety nakrájíme na menší kousky a zatím odložíme stranou.
- Do pánve od kotlet dáme cibuli s česnekem a smažíme, dokud nezačne být cítit jejich vůně.
- Přihodíme žampiony, nakrájené rajče, rajčatový protlak, vodu, sůl, cukr a necháme vařit cca 3 minuty.
- Přidáme papriku a nakonec zahustíme kaší, kterou jsme si předtím připravili z kukuřičného škrobu a vody.
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
- Připravíme si zapékací nádobu a na dno dáme rýži připravenou na začátku. Na rýži naskládáme kousky vepřových kotlet a zalijeme omáčkou.
- Posypeme strouhaným sýrem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 15 – 20 minut.
- Před servírováním ozdobíme nasekanou petrželkou.