Jednoduchý recept plný úžasných chutí a vůní, který vykouzlíte jen z několika málo základních surovin. Hovězí maso spolu s vynikajícím kořením v té správné kombinaci vytvoří skvělý pokrm.
Ingredience:
- 600 g hovězího masa nakrájeného na kousky o velikosti sousta
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na tenké proužky
- 2 velké mrkve nakrájené na silnější plátky
- 2 hrnky dlouhozrnné bílé rýže
- 2 nasekané stroužky česneku
- 2 lžičky soli (případně i víc)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky kuřecího vývaru
Instrukce:
- Ve velké pánvi rozehřejeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje na vysokou teplotu.
- Přidáme kousky masa a vaříme, dokud maso nezíská nahnědlý odstín.
- Dochutíme 1 lžičkou soli a mletým černým pepřem.
- Přihodíme nakrájenou cibuli a druhou lžíci olivového oleje.
- Restujeme, až do té doby, než cibule změkne. Potom přidáme mrkev a znovu restujeme do změknutí.
- Na pánev přidáme nasekaný česnek a vaříme, dokud nebude voňavý.
- Rýži proplachujeme pod studenou vodou tak dlouho, až z ní poteče zcela čistá voda.
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
- Propláchnutou rýži rozložíme do zapékací misky nebo pekáče, přisypeme orestované maso i zeleninu a promícháme, aby se vše spojilo.
- Přilijeme vodu s vývarem a přihodíme zbytek koření, tedy mletý koriandr, kmín a klidně i další pepř, pokud je nám půl lžičky málo.
- Vše promícháme, pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme po dobu 30 minut. Potom odstraníme fólii, směs promícháme a necháme péct dalších 8-10 minut.
- Je důležité, aby se do rýže vstřebaly veškeré tekutiny.
- Upečené vyjmeme z trouby a můžeme ihned servírovat.