Skvělý pokrm, který může být ozdobou každého svátečního stolu. Maso je díky pomalému pečení jemné a zároveň šťavnaté, kůžička krásně křupavá.
Ingredience:
Slepice
- 1 slepice
- 2 PL másla
- tymián
- rozmarýn
- sůl, pepř
Nádivka
- 1/4 šálku másla
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/2 šálku nakrájeného celeru
- 2 šálky strouhanky
- 2/3 šálku mléka
- 1 vejce
- 2 PL čerstvé petrželky
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- sůl, pepř
Omáčka
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 3 lžíce univerzální mouky
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Pekáč vyložte alobalem a na něj položte rošt.
- Umytou slepici potřete ze všech stran rozpuštěným máslem.
- Máslo dejte i pod kůži, společně s rozmarýnem a tymiánem.
- Na závěr celou slepici posolte a opepřete.
- Na pánvi rozpusťte čtvrt šálku másla a 5 minut na něm povařte nakrájenou cibuli a celer.
- Přidejte tymián, petrželku a strouhanku.
- Vše promíchejte, přilijte do pánve polovinu množství mléka a dochuťte solí a pepřem.
- Ve zbývajících mléku rozšlehejte vejce a přilijte rovněž do pánve.
- Důkladně promíchejte a následně nádivkou pomocí lžíce vyplňte vnitřek slepice.
- Poté přes otvor volnou kůži uzavřete pomocí párátek, aby směs během pečení nevytekla.
- Položte slepici na rošt prsy vzhůru a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte přibližně hodinu a půl, během pečení slepici několikrát přelijte vypečenou šťávou.
- Po upečení slepici z trouby vyjměte.
- Vypečenou šťávu přelijte do pánve, pozvolna do ní zamíchejte mouku a poté rovněž kuřecí vývar.
- Vývar přidávejte postupně, podle toho, jak chcete mít omáčku hustou.
- Na závěr ho dochuťte solí a pepřem.
Slepici s nádivkou podávejte s bramborovou kaší či americkými brambory, přelitou omáčkou.