Pečená slepice plněná nádivkou

Pečená slepice plněná nádivkou

Skvělý pokrm, který může být ozdobou každého svátečního stolu. Maso je díky pomalému pečení jemné a zároveň šťavnaté, kůžička krásně křupavá.

Ingredience:

Slepice

  • 1 slepice
  • 2 PL másla
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl, pepř

Nádivka

  • 1/4 šálku másla
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/2 šálku nakrájeného celeru
  • 2 šálky strouhanky
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 vejce
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Omáčka

  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 3 lžíce univerzální mouky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Pekáč vyložte alobalem a na něj položte rošt.
  3. Umytou slepici potřete ze všech stran rozpuštěným máslem.
  4. Máslo dejte i pod kůži, společně s rozmarýnem a tymiánem.
  5. Na závěr celou slepici posolte a opepřete.
  6. Na pánvi rozpusťte čtvrt šálku másla a 5 minut na něm povařte nakrájenou cibuli a celer.
  7. Přidejte tymián, petrželku a strouhanku.
  8. Vše promíchejte, přilijte do pánve polovinu množství mléka a dochuťte solí a pepřem.
  9. Ve zbývajících mléku rozšlehejte vejce a přilijte rovněž do pánve.
  10. Důkladně promíchejte a následně nádivkou pomocí lžíce vyplňte vnitřek slepice.
  11. Poté přes otvor volnou kůži uzavřete pomocí párátek, aby směs během pečení nevytekla.
  12. Položte slepici na rošt prsy vzhůru a vložte do předehřáté trouby.
  13. Pečte přibližně hodinu a půl, během pečení slepici několikrát přelijte vypečenou šťávou.
  14. Po upečení slepici z trouby vyjměte.
  15. Vypečenou šťávu přelijte do pánve, pozvolna do ní zamíchejte mouku a poté rovněž kuřecí vývar.
  16. Vývar přidávejte postupně, podle toho, jak chcete mít omáčku hustou.
  17. Na závěr ho dochuťte solí a pepřem.

Slepici s nádivkou podávejte s bramborovou kaší či americkými brambory, přelitou omáčkou.

Pečená drůbež plněná nádivkou
zdroj: the spruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.