Pečená srnčí panenka s omáčkou z červeného vína

Pečená srnčí panenka s omáčkou z červeného vína

Na tomhle pokrmu si pochutnají i ti nejnáročnější gurmáni. Protože jaké srnčí maso může být lepší než panenka, a to ke všemu pečená do medium-rare dokonalosti a podávaná s luxusní omáčkou z červeného vína a suchého sherry. Tohle prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

  • 600 ml červeného vína (například shiraz)
  • 80 ml suchého sherry
  • 80 ml balzamikového octa
  • 6 šalotek, nakrájených na plátky
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka tymiánu
  • 500 ml brusinkového džusu nebo kvalitního hovězího vývaru
  • 10 g sušených lišek nebo hříbků
  • 1 kg srnčí panenky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 30 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • džem z červeného rybízu k podávání

Postup

  • Na omáčku smíchejte v misce červené víno, suché sherry, balzamikový ocet, šalotku, bobkový list a tymián a nechte 2–3 hodiny odstát.
  • Vložte do hrnce s brusinkovým džusem nebo vývarem a přiveďte k varu na vysoké teplotě.
  • Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud se tekutina nesníží o tři čtvrtiny (to bude trvat asi 20 minut).
  • Dejte stranou.
  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Sušené houby dejte do misky, zalijte trochou vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.
  • Pokud je panenka moc dlouhá, překrojte ji napůl.
  • Dobře dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu a maso opečte ze všech stran.
  • Přendejte na pekáč a pečte 10–12 minut na medium-rare.
  • Vyndejte z trouby, volně přikryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
  • Houby sceďte, tekutinu si ponechte.
  • Máslo rozehřejte na pánvi na středním plameni.
  • Přidejte houby a restujte za stálého míchání 1-2 minuty.
  • Do pánve přidejte mouku a restujte za stálého míchání další minutu.
  • Přidejte omáčku z červeného vína a odloženou tekutinu z hub a vařte 5–6 minut, dokud se omáčka dobře nezredukuje.
  • Podle chuti okořeňte.
  • Panenku naporcujte a podávejte s omáčkou a džemem z červeného rybízu, doplněné salátem.
Nakrájená srnčí panenka pečená do medium-rare, a podávaná s omáčkou z červeného vína a suchého sherry, šťouchanými bramborami a salátkem na talíři s vidličkou.
www.delicious.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.