Tak tohle je naprostá bomba! Srnčí žebra pečená v troubě a podávaná s omáčkou z kořenové zeleniny, smetany, červeného vína a jalovce prostě musíte milovat. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který si oblíbí celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
- 1 srnčí žebro o hmotnosti cca 1,5 kg
- 120 g slaniny
- 3 mrkve
- 2 cibule
- 200 g celeru
- 2 pastiňáky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 150 ml suchého červeného vína
- 1 lžička bobulí jalovce
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého pepře
- 400 ml srnčího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup
- Žebra opláchněte, osušte a nakrájejte.
- Slaninu nakrájejte na nudličky a položte ji na žebra.
- Mrkev, cibuli, celer a pastiňák oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Žebra osolte a opepřete.
- Na pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej a maso se slaninou opečte ze všech stran.
- Kolem masa rozložte připravenou zeleninu a krátce orestujte.
- Do pánve nalijte víno a přidejte jalovec, bobkové listy, kuličky pepře a trochu vývaru.
- Pánev vložte do trouby a pečte asi 30 minut.
- Podle potřeby přidejte do pánve další vývar a maso často podlévejte výpekem.
- Žebra vyndejte z pánve, zabalte do alobalu, vložte do vypnuté trouby a nechte odpočinout na mřížce.
- Omáčku přeceďte přes sítko do kastrůlku, přidejte smetanu a duste do krémova.
- Pokud chcete, zahustěte trochou kukuřičného škrobu.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Žebra vyjměte z trouby a nakrájejte.
- Uspořádejte na talíř a pokapejte omáčkou.
- Podávejte spolu se zbytkem omáčky.
- Dle chuti podávejte také s knedlíkem, jablky, kaštany a hroznovým vínem.
Máme pro vás i dalších 5 skvělých receptů na žebra připravená v troubě pro opravdové gurmány!