Jako první z receptů na vepřovou kýtu si musíme uvést tuto křupavou dobrotu. Pokud budete mít to štěstí, a seženete kýtu s kostí a kůží, určitě ochutnejte!
INGREDIENCE:
- 6 kg vepřové kýty s kostí a kůží
- 2 cibule
- 1 hrnek dijonské hořčice
- ½ hrnku jarní cibulky
- ½ hrnku petrželky
- 4 snítky tymiánu
- 8 stroužků česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 3 lžičky soli
- 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička pepře
- 1 hrnku pomerančové šťávy
- 2 lžíce kuliček zeleného pepře
POSTUP:
- Kýtu si umyjte a osušte.
- Udělejte v ní hluboké zářezy tak, abyste neřízli do masa.
- V misce si nachytejte marinádu smícháním zeleného pepře, soli, hořčice, 4 prolisovaných stroužků česneku, nasekané petrželky, jarní cibulky, tymiánu a rozmarýnu.
- Vše zamíchejte a marinádou potřete celou kýtu (hlavně v zářezech).
- Nakonec potřete nastrouhaným zázvorem a dejte marinovat do lednice přes noc.
- Druhý den do pekáče nalijte pomerančovou šťávu, přidejte kýtu na plátky nakrájenou cibuli, zbytek česneku a dejte péct na 150 °C asi na 8 hodin (podle velikosti masa).
- V průběhu pečení maso podlévejte.