Tento recept můžete použít jak pro slavnostnější příležitost, tak jako skvělou nedělní rodinnou večeři. Vepřová pečeně plněná luxusní náplní z čerstvých bylinek, kapar, sardelových filetů a parmazánu a jako bonus podávaná s úžasnou omáčkou z masového výpeku a smetany je prostě mňamózní!
Co budete potřebovat
- 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti
- 2 lžíce třtinového cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 lžíce olivového oleje rozděleny
- 8 stroužků česneku (3 nakrájeny na plátky, 5 ponecháno vcelku)
- 1 šálek strouhaného parmazánu
- ½ šálku čerstvé petrželky, nasekané
- ½ šálku čerstvé bazalky, nasekané
- ¼ šálku kaparů
- 3 sardelové filety, nasekané
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 šalotky, oloupané a rozpůlené
- 2 čerstvé snítky rozmarýnu
- 3 lžíce hladké mouky
- ¼ šálku suchého bílého vína
- 2 šálky kuřecího vývaru
- ¼ šálku smetany ke šlehání
Postup
Příprava masa na roládu:
- Pečeni dejte na prkýnko tučnou stranou nahoru.
- Vložte ostrý nůž do 2/3 odspodu masa a začněte vodorovně řezat.
- Zastavte se asi 1 cm od konce a maso otevřete.
- Maso nařežte od středu směrem vlevo a poté směrem vpravo.
- Maso otevřete.
- Zakryjte potravinářskou fólií a naklepejte na tloušťku 0,5 – 1 cm.
Plnění rolády:
- V misce smíchejte cukr s 1 lžící soli a posypte pečínku.
- Přeneste do velkého sáčku se zipem, utěsněte a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo až 24 hodin.
- Předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia.
- Zahřejte 2 lžíce oleje v pánvi vhodné do trouby a opékejte nakrájené stroužky česneku asi 3 minuty.
- Přeneste česnek a olej do misky a nechte vychladnout.
- Do česnekového oleje vmíchejte parmezán, petrželku, bazalku, kapary, sardelové filety, citronovou kůru a ½ lžičky černého pepře.
- Maso položte řeznou stranou nahoru na prkénko.
- Parmazánovou směs rozprostřete po povrchu masa, ponechte na všech stranách 1 cm okraj.
- Pečeni pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem v rozestupech 2,5 cm.
- Okořeňte černým pepřem.
Pečení masa:
- Na pánvi rozehřejte zbývající 2 lžíce oleje.
- Pečte maso ze všech stran, dokud nezhnědne, asi 12 minut.
- Pečeni překlopte na pánev švem dolů a přidejte šalotku, snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku.
- Přendejte na střední rošt v předehřáté troubě.
- Pečte, dokud nejtlustší část pečeně nezaznamená 57 °C. (asi 1 hodina a 10 minut).
- Pečeni přeneste na alobal na prkýnku a uzavřete do stanu.
- Nechte 30 minut odpočívat.
Příprava omáčky:
- Rozdrťte česnek v pánvi.
- Pánev dejte na sporák a restujte, dokud šalotka a česnek nezačnou prskat.
- Vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání 1 minutu.
- Přidejte víno a vařte, dokud se téměř neodpaří, asi 2 minuty.
- Přidejte vývar a smetanu a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 12 minut.
- Přeceďte přes sítko s jemnými oky.
- Do přecezené směsí vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
- Přikryjte a udržujte v teple.
- Odstraňte provázek a nakrájejte na centimetr tlusté plátky.
- Podávejte zvlášť s omáčkou.