Pečená vepřová roláda plněná bylinkovo-česnekovou směsí

Pečená vepřová roláda plněná bylinkovo-česnekovou směsí

Tento recept můžete použít jak pro slavnostnější příležitost, tak jako skvělou nedělní rodinnou večeři. Vepřová pečeně plněná luxusní náplní z čerstvých bylinek, kapar, sardelových filetů a parmazánu a jako bonus podávaná s úžasnou omáčkou z masového výpeku a smetany je prostě mňamózní!

Co budete potřebovat

  • 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje rozděleny
  • 8 stroužků česneku (3 nakrájeny na plátky, 5 ponecháno vcelku)
  • 1 šálek strouhaného parmazánu
  • ½ šálku čerstvé petrželky, nasekané
  • ½ šálku čerstvé bazalky, nasekané
  • ¼ šálku kaparů
  • 3 sardelové filety, nasekané
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 šalotky, oloupané a rozpůlené
  • 2 čerstvé snítky rozmarýnu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • ¼ šálku suchého bílého vína
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • ¼ šálku smetany ke šlehání

Postup

Příprava masa na roládu:

  • Pečeni dejte na prkýnko tučnou stranou nahoru.
  • Vložte ostrý nůž do 2/3 odspodu masa a začněte vodorovně řezat.
  • Zastavte se asi 1 cm od konce a maso otevřete.
  • Maso nařežte od středu směrem vlevo a poté směrem vpravo.
  • Maso otevřete.
  • Zakryjte potravinářskou fólií a naklepejte na tloušťku 0,5 – 1 cm.

Plnění rolády:

  • V misce smíchejte cukr s 1 lžící soli a posypte pečínku.
  • Přeneste do velkého sáčku se zipem, utěsněte a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo až 24 hodin.
  • Předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia.
  • Zahřejte 2 lžíce oleje v pánvi vhodné do trouby a opékejte nakrájené stroužky česneku asi 3 minuty.
  • Přeneste česnek a olej do misky a nechte vychladnout.
  • Do česnekového oleje vmíchejte parmezán, petrželku, bazalku, kapary, sardelové filety, citronovou kůru a ½ lžičky černého pepře.
  • Maso položte řeznou stranou nahoru na prkénko.
  • Parmazánovou směs rozprostřete po povrchu masa, ponechte na všech stranách 1 cm okraj.
  • Pečeni pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem v rozestupech 2,5 cm.
  • Okořeňte černým pepřem.

Pečení masa:

  • Na pánvi rozehřejte zbývající 2 lžíce oleje.
  • Pečte maso ze všech stran, dokud nezhnědne, asi 12 minut.
  • Pečeni překlopte na pánev švem dolů a přidejte šalotku, snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku.
  • Přendejte na střední rošt v předehřáté troubě.
  • Pečte, dokud nejtlustší část pečeně nezaznamená 57 °C. (asi 1 hodina a 10 minut).
  • Pečeni přeneste na alobal na prkýnku a uzavřete do stanu.
  • Nechte 30 minut odpočívat.

Příprava omáčky:

  • Rozdrťte česnek v pánvi.
  • Pánev dejte na sporák a restujte, dokud šalotka a česnek nezačnou prskat.
  • Vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání 1 minutu.
  • Přidejte víno a vařte, dokud se téměř neodpaří, asi 2 minuty.
  • Přidejte vývar a smetanu a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 12 minut.
  • Přeceďte přes sítko s jemnými oky.
  • Do přecezené směsí vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
  • Přikryjte a udržujte v teple.
  • Odstraňte provázek a nakrájejte na centimetr tlusté plátky.
  • Podávejte zvlášť s omáčkou.
Vepřová pečeně plněná luxusní náplní z čerstvých bylinek, kapar, sardelových filetů a parmazánu krájená nožem.
www.howtofeedaloon.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.