Tento pokrm je velmi jednoduchý, krémový, se spoustou sýra a je vhodný buď jako samostatné jídlo nebo jako perfektní příloha k masu.
Ingredience
- květák o hmotnosti cca 700 g, nakrájený na malé růžičky
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 šálku teplého mléka
- ½ šálku nastrouhaného sýru Gruyere
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/3 šálku panko strouhanky
- 1,25 lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Přiveďte velký hrnec vody k varu.
- Přidejte 1 čajovou lžičku soli, růžičky květáku a brambory a vařte na středním ohni po dobu 7 minut.
- Sceďte.
- Ve střední pánvi na středním ohni rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte mouku a promíchejte.
- Za stálého míchání přidejte teplé mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Sundejte pánev ze sporáku.
- Přidejte zbývající ¼ lžičku soli, pepř, ¼ šálku sýra Gruyere, parmazán a muškátový oříšek.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli.
- Přendejte květák a brambory do pekáče o rozměrech 20 x 28 cm.
- Zalijte omáčkou a opatrně promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Zasypte panko strouhankou a zbývající ¼ šálku Gruyere a pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla.
- Pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Na poslední 2 – 3 minuty zapněte funkci grilu, aby vrchní část krásně zezlátla.
- Ihned podávejte.
Inspirujte se také našimi recepty na brambory po francouzsku. Je to oblíbená lahůdka a navíc velmi jednoduchá na přípravu!