Pečené brambory s květákem

Pečené brambory s květákem
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 5

Tento pokrm je velmi jednoduchý, krémový, se spoustou sýra a je vhodný buď jako samostatné jídlo nebo jako perfektní příloha k masu.

Ingredience

  • květák o hmotnosti cca 700 g, nakrájený na malé růžičky
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,5 šálku teplého mléka
  • ½ šálku nastrouhaného sýru Gruyere
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/3 šálku panko strouhanky
  • 1,25 lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190°C.
  2. Přiveďte velký hrnec vody k varu.
  3. Přidejte 1 čajovou lžičku soli, růžičky květáku a brambory a vařte na středním ohni po dobu 7 minut.
  4. Sceďte.
  5. Ve střední pánvi na středním ohni rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte mouku a promíchejte.
  6. Za stálého míchání přidejte teplé mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  7. Sundejte pánev ze sporáku.
  8. Přidejte zbývající ¼ lžičku soli, pepř, ¼ šálku sýra Gruyere, parmazán a muškátový oříšek.
  9. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli.
  10. Přendejte květák a brambory do pekáče o rozměrech 20 x 28 cm.
  11. Zalijte omáčkou a opatrně promíchejte, aby se ingredience spojily.
  12. Zasypte panko strouhankou a zbývající ¼ šálku Gruyere a pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla.
  13. Pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
  14. Na poslední 2 – 3 minuty zapněte funkci grilu, aby vrchní část krásně zezlátla.
  15. Ihned podávejte.
Zapékané brambory s květákem a sýrem v pekáči nabírané lžící.
www.lavenderandmacarons.com

Inspirujte se také našimi recepty na brambory po francouzsku. Je to oblíbená lahůdka a navíc velmi jednoduchá na přípravu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.