Dokonalá pečená karamelizovaná zelenina s rozmarýnem a medem se jako příloha hodí téměř ke každému jídlu a vy ji budete chtít připravovat prostě pořád!
Ingredience
Pečená zelenina
- 500 g oloupané mrkve, podélně rozpůlené, pokud je tlustá
- 500 g rozpůlených baby brambor
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce medu nebo čistý javorový sirup
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
Jogurtovo-medová omáčka
- 1 šálek řeckého jogurtu bez tuku
- 1,5 lžíce medu
Postup
- Umístěte rošt do spodní třetiny vaší trouby a předehřejte troubu na 200°C.
- Velký plech vyložte pečícím papírem a ten potřete olivovým olejem.
- Mrkev a brambory dejte doprostřed plechu.
- Zeleninu pokapejte olivovým olejem a medem, poté posypte kmínem, uzenou paprikou, solí a kajenským pepřem a promíchejte.
- Pečte, dokud zelenina není krásně upečená a uvnitř měkká, asi 25 až 30 minut, v polovině pečení promíchejte.
- Upečenou zeleninu posypte čerstvým rozmarýnem.
- Zatímco se zelenina peče, připravte si omáčku.
- V malé misce společně promíchejte řecký jogurt a med.
- Zeleninu přendejte na servírovací talíř.
- Podávejte teplé s omáčkou.