Anglická slanina se vyrábí z vepřového boku, který je vykostěný, proto neobsahuje žebra ani chrupavky. Je vhodná k zapékání, protože pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť.
Ingredience
- 1 kg syrových brambor
- 200 g anglické slaniny
- 400 g sýru Eidam
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 vejce
- sůl
- olej
- pepř
Postup
- Brambory nejprve oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Poté je osolte a opepřete.
- Pekáček si vymažte tukem a na dno poskládejte polovinu nakrájených a osolených brambor.
- Na brambory navrstvěte plátky slaniny a plátky sýra.
- Poslední vrstvu tvoří opět brambory.
- Smetanu smíchejte s rozšlehaným vejcem a poté nalijte na brambory v pekáčku.
- Dejte zapéci do trouby na 180°C cca na 45 minut.