Kdy jste naposledy měli v troubě zapečené brambory navíc plněné dvěma dokonalými směsmi?! Myslím, že nikdy. My vám přinášíme rovnou dvě varianty tohoto receptu – první s čedarem a slaninou, druhá s modrým sýrem a pažitkou.
Co budeme potřebovat
- 4 velké červené brambory
- olivový olej
- 125 g zakysané smetany
- 125 ml mléka
- 2 lžíce másla (změklého)
- 1 lžíce smetany
Čedar a slanina
- 200 g strouhaného sýra čedar
- 4 plátky slaniny
- 30 g nakrájené zelené cibule
Modrý sýr a pažitka
- 200 g rozdrobeného modrého sýra
- 30 g nasekané čerstvé pažitky
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Každou bramboru propíchněte na několika místech vidličkou, aby při vaření brambory neexplodovaly.
- Brambory celé potřeme trochou olivového oleje. Umístěte přímo na střední nebo horní rošt trouby.
- Pečte 1 hodinu a 15 minut, dokud nejsou brambory uvařené.
- Pokud si připravujete slaninovou náplň, tak zatímco se brambory vaří, opékejte plátky slaniny na pánvi na středně nízké teplotě po dobu 10 až 15 minut, dokud nebude křupavá.
- Nechte ji okapat na papírových utěrkách a vychladnout.
- Nechte brambory vychladnout a odřízněte horní třetinu brambory.
- Lžící vydlabejte vnitřky, vytvořte bramborovou lodičku“, přičemž na slupce nechte asi 2 cm dužiny brambor.
- Do velké mísy přidejte vydlabané vnitřky brambor, zakysanou smetanu, mléko, smetanu a máslo.
- Pokud si připravujete druhý typ náplně, tak teď přidejte sýr, sůl a pažitku.
- Vše rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Pokud chcete krémovou texturu, šlehejte elektrickým šlehačem do požadované konzistence.
- Do bramborových skořápek přidáme náplně.
- Snižte teplotu trouby na 180 °C. Brambory položte na pekáč nebo plech a pečte 15 až 20 minut.