Pečené shiitake jsou vynikající, když se podávají samotné jako svačinka i jako příloha či předkrm. Navíc jsou hotové za méně než 20 minut!
Co budete potřebovat
- 500 g hub shiitake
- 3 lžíce olivového nebo avokádového oleje
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžíce nasekané plocholisté petrželky (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Plech s okraje vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
- Dejte shiitake do cedníku a proplachujte je pod studenou tekoucí vodou po dobu 30-45 sekund a přitom s nimi pohybujte, abyste je zbavili všech nečistot.
- Kloboučky hub přeneste na čistou utěrku a osušte papírovými utěrkami.
- Přendejte shiitake na připravený plech.
- Pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
- Pomocí čistých rukou promněte, abyste se ujistili, že jsou rovnoměrně potažené olejem a kořením.
- Kloboučky hub uspořádejte na plechu v jedné vrstě směrem dolů.
- Pečte v předehřáté troubě 10 minut, vyjměte z trouby, otočte a pečte dalších 8–10 minut, nebo dokud nejsou větší houby na okrajích křupavé a menší křupavé po celém povrchu.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl či pepř.
- Přendejte na servírovací talíř a volitelně ozdobte čerstvými bylinkami.
Máme pro vás i 5 netradičních receptů na placky s houbami. Vyzkoušejte je všechny!