Jedna ze specialit, které musíte vyzkoušet. Příprava je nenáročná a výsledek rozhodně stojí za to. Pivem k tomuto pokrmu jen podtrhnete skvělé chutě pečeného kolena.
Ingredience
- 2 vepřová kolena
- 10 stroužků česneku
- 8 lžic hořčice
- sůl
- pepř
- 2 čajové lžičky kmínu
- 1 čajová lžička mleté sladké papriky
- 6 kuliček nového koření
- 3 až 4 bobkové listy
- 2 větší cibule
- větvička rozmarýnu nebo jalovce
- 500 ml černého piva
- jíška nebo chléb na zahuštění
Postup
- Nejprve ostře nožem šikmo rozřízněte kůži na koleni do mřížky.
- Naplňte mřížku drceným česnekem, hořčicí, solí, pepřem, kmínem a paprikou.
- Maso dáme do kastrolu a necháme alespoň 2 hodiny (ale nejlépe přes noc) odležet v chladničce.
- Koleno je také možné před přípravou zbavit kolenního kloubu a pokud je ochuceno kořením, pevně ho svázat provázkem.
- Po chvíli odložení přidejte nové koření a bobkové listy, posypte nadrobno nakrájenou cibulí, přidejte větvičku rozmarýnu nebo jalovce a podlejte pivem.
- Zakryjte hliníkem a pečte asi při 200–200°C asi 1,5 hodiny.
- Čas od času podlejte vodou.
- Sejměte hliníkový kryt a pečte dalších 30 minut odkryté, aby vzniklo křupavé maso.
- Vytáhněte vepřové koleno z kastrolu, vypusťte omáčku a vyjměte z ní koření.
- Je-li to nutné, omáčku zřeďte, zahuštěte jíškou nebo chlebem a promíchejte mixérem.
- Podávejte s chlebem, křenem, okurkou, nebo ho můžete jíst také s bramborovým knedlíkem a špenátem.
- A rozhodně to zapijte sklenicí piva!