Pečené koleno na pivu

Pečené koleno na pivu
Příprava: 15 minut Vaření: 120 minut Počet porcí: 4

Jedna ze specialit, které musíte vyzkoušet. Příprava je nenáročná a výsledek rozhodně stojí za to. Pivem k tomuto pokrmu jen podtrhnete skvělé chutě pečeného kolena.

Ingredience

  • 2 vepřová kolena
  • 10 stroužků česneku
  • 8 lžic hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 až 4 bobkové listy
  • 2 větší cibule
  • větvička rozmarýnu nebo jalovce
  • 500 ml černého piva
  • jíška nebo chléb na zahuštění

Postup

  • Nejprve ostře nožem šikmo rozřízněte kůži na koleni do mřížky.
  •  Naplňte mřížku drceným česnekem, hořčicí, solí, pepřem, kmínem a paprikou. 
  • Maso dáme do kastrolu a necháme alespoň 2 hodiny (ale nejlépe přes noc) odležet v chladničce. 
  • Koleno je také možné před přípravou zbavit kolenního kloubu a pokud je ochuceno kořením, pevně ho svázat provázkem. 
  • Po chvíli odložení přidejte nové koření a bobkové listy, posypte nadrobno nakrájenou cibulí, přidejte větvičku rozmarýnu nebo jalovce a podlejte pivem. 
  • Zakryjte hliníkem a pečte asi při 200–200°C asi 1,5 hodiny. 
  • Čas od času podlejte vodou.
  • Sejměte hliníkový kryt a pečte dalších 30 minut odkryté, aby vzniklo křupavé maso. 
  • Vytáhněte vepřové koleno z kastrolu, vypusťte omáčku a vyjměte z ní koření. 
  • Je-li to nutné, omáčku zřeďte, zahuštěte jíškou nebo chlebem a promíchejte mixérem.
  • Podávejte s chlebem, křenem, okurkou, nebo ho můžete jíst také s bramborovým knedlíkem a špenátem. 
  • A rozhodně to zapijte sklenicí piva!
vepřové koleno na tmavém pivu
zdroj: pixabay.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.