Chcete se o letošních Vánocích zbavit stresu z vaření? Chcete trávit více času tím, že si Štědrý den skutečně užíváte, než abyste zůstali trčet sami v kuchyni a připravovali složité pochoutky? Ale zároveň chcete své rodině připravit něco lahodného, na čem si pochutná? Pak je tento recept to pravé pro vás! Užijte si ho.
INGREDIENCE
- 6 lžic olivového oleje
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na 50 g kousky
- sůl a pepř
- 500 g pastiňáku, oloupaného a nakrájeného na tyčinky
- 500 g mrkve malých mrkví
- 8 stroužků česneku, jemně rozdrcených, slupky ponechte
- 1 velká červená cibule, oloupaná a nakrájená na 8 měsíčků
- 10 koktejlových párků zabalených ve slanině
- 8 plátků z krůtích prsou, každý o hmotnosti přibližně 100 g
- 8 listů šalvěje
- 200 g růžičkové kapusty
- omáčky k podávání dle volby
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 220 stupňů Celsia.
- Na dno velkého hlubokého plechu (přibližně 40 x 33 cm) nakapejte 6 lžic olivového oleje a vložte plech do trouby, aby se zahřál.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, které jsou velké zhruba 50 cm.
- Vložte je do velkého hrnce a zalijte vroucí vodou.
- Přidejte lžičku soli a vařte na středně vysokém ohni 12 minut.
- Mezitím oloupejte pastiňák a nakrájejte ho na velké tyčinky.
- Jemně rozdrťte 8 stroužků česneku a oloupejte a nakrájejte červenou cibuli na čtvrtky.
- Překrájejte růžičkovou kapustu na poloviny a připravte si šalvěj a mrkev.
- Když jsou brambory hotové, sceďte je a protřepejte v hrnci s pokličkou.
- Poté brambory vyklopte do rozpáleného tuku na plechu.
- Přidejte pastiňák a mrkev.
- Posypte trochou soli a pepře a poté vše přidejte na rozpálený plech.
- Plech vložte do trouby a pečte 20 minut.
- Po 20 minutách plech vyjměte a přidejte stroužky česneku a červenou cibuli.
- Plech vraťte do trouby a vše pečte dalších 15 minut.
- Po 15 minutách osolte plátky krůtích prsou a přidejte je na plech spolu s rozpůlenou růžičkovou kapustou, koktejlovými párky ve slanině a lístky šalvěje.
- Plech vložte zpět do trouby na dalších 20 minut.
- Mezitím si připravte omáčky k podávání.
- Po posledních 20 minutách zkontrolujte, zda je krůta hotová (největší plátek rozřízněte na polovinu a zkontrolujte, zda není růžový).
- Podávejte s omáčkami dle volby.