Pečené kuře na kořenové zelenině

Pečené kuře na kořenové zelenině
Příprava: 30 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 8

Naučte se, jak pokaždé připravit šťavnaté, chutné a dozlatova upečené kuře! Tento recept, ve kterém kuře budeme péct na kořenové zelenině, je jednoduchý a skvěle se hodí do zimního počasí, protože krásně zahřeje. Užijte si to!

Ingredience

  • cca 2 kg celého kuřete
  • 8 stroužků česneku, oloupaných
  • 8 snítek tymiánu plus 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 500 g tuřínu
  • 500 g ředkve – vodnice
  • 340 g baby karotky
  • 1 střední žlutá cibule
  • 500 g červených baby brambor
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 4 lžíce másla, změkčeného
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Vyjměte krk a droby z kuřecí dutiny, pokud jsou součástí.
  2. Kuchyňskou pinzetou odstraňte případná peříčka z kůže.
  3. Před pečením nechte kuře 1,5 hodiny stát při pokojové teplotě.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky (kořen nechte neporušený).
  5. Oloupejte a nakrájejte tuřín a ředkev – vodnici na 2 cm klínky.
  6. Veškerou zeleninu promíchejte se 4 stroužky česneku, 3 snítkami tymiánu a 1/4 hrnkem oleje ve velkém pekáči.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Předehřejte troubu na 250°C.
  9. V malé misce smíchejte 2 lžíce změklého másla s 1 lžičkou lístků čerstvého tymiánu a petrželkou.
  10. Dochuťte špetkou soli a trochou pepře.
  11. Konečky prstů nebo lžičkou jemně uvolněte prostor mezi masem a kůží. (Dávejte pozor, abyste kůžičku neroztrhli.)
  12. Bylinkové máslo rovnoměrně rozprostřete pod kůži u prsou.
  13. Kuřecí dutinu pořádně osolte a opepřete.
  14. Přidejte 4 stroužky česneku a 5 snítek tymiánu a otřete je o stěny dutiny.
  15. Křídla zastrčte pod tělo a nohy k sobě volně svažte kuchyňským provázkem.
  16. Kuře potřete zbylým olejem a bohatě posypte solí a pepřem.
  17. Zbylé máslo rozetřete na prsa.
  18. Kuře položte na kořenovou zeleninu a pečte 25 minut.
  19. Snižte teplotu trouby na 200°C a pokračujte v pečení po dobu 45 minut, dokud nejtlustší část stehna (od kosti) při měření teploměrem neukáže 74°C.
  20. Pokud je nedopečené, pokračujte v pečení, dokud kuře nedosáhne požadované teploty.   
  21. Kuře položte na prkénko, volně zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat.
  22. Zkontrolujte, zda je zelenina propečená a v případě potřeby ji vraťte do trouby, aby byla křupavá, zatímco kuře odpočívá.
  23. Před podáváním jemně promíchejte se šťávou z pekáče.
  24. Kuře naporcujte a podávejte.
Cele kuře upečené v troubě se zeleninou, servírované v pekáči.
www.stripedspatula.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.