Naučte se, jak pokaždé připravit šťavnaté, chutné a dozlatova upečené kuře! Tento recept, ve kterém kuře budeme péct na kořenové zelenině, je jednoduchý a skvěle se hodí do zimního počasí, protože krásně zahřeje. Užijte si to!
Ingredience
- cca 2 kg celého kuřete
- 8 stroužků česneku, oloupaných
- 8 snítek tymiánu plus 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 500 g tuřínu
- 500 g ředkve – vodnice
- 340 g baby karotky
- 1 střední žlutá cibule
- 500 g červených baby brambor
- 6 lžic rostlinného oleje
- 4 lžíce másla, změkčeného
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- sůl dle chuti
Postup
- Vyjměte krk a droby z kuřecí dutiny, pokud jsou součástí.
- Kuchyňskou pinzetou odstraňte případná peříčka z kůže.
- Před pečením nechte kuře 1,5 hodiny stát při pokojové teplotě.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky (kořen nechte neporušený).
- Oloupejte a nakrájejte tuřín a ředkev – vodnici na 2 cm klínky.
- Veškerou zeleninu promíchejte se 4 stroužky česneku, 3 snítkami tymiánu a 1/4 hrnkem oleje ve velkém pekáči.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte troubu na 250°C.
- V malé misce smíchejte 2 lžíce změklého másla s 1 lžičkou lístků čerstvého tymiánu a petrželkou.
- Dochuťte špetkou soli a trochou pepře.
- Konečky prstů nebo lžičkou jemně uvolněte prostor mezi masem a kůží. (Dávejte pozor, abyste kůžičku neroztrhli.)
- Bylinkové máslo rovnoměrně rozprostřete pod kůži u prsou.
- Kuřecí dutinu pořádně osolte a opepřete.
- Přidejte 4 stroužky česneku a 5 snítek tymiánu a otřete je o stěny dutiny.
- Křídla zastrčte pod tělo a nohy k sobě volně svažte kuchyňským provázkem.
- Kuře potřete zbylým olejem a bohatě posypte solí a pepřem.
- Zbylé máslo rozetřete na prsa.
- Kuře položte na kořenovou zeleninu a pečte 25 minut.
- Snižte teplotu trouby na 200°C a pokračujte v pečení po dobu 45 minut, dokud nejtlustší část stehna (od kosti) při měření teploměrem neukáže 74°C.
- Pokud je nedopečené, pokračujte v pečení, dokud kuře nedosáhne požadované teploty.
- Kuře položte na prkénko, volně zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat.
- Zkontrolujte, zda je zelenina propečená a v případě potřeby ji vraťte do trouby, aby byla křupavá, zatímco kuře odpočívá.
- Před podáváním jemně promíchejte se šťávou z pekáče.
- Kuře naporcujte a podávejte.