Toto luxusní kuře upečené v troubě s nádivkou z čerstvých bylinek, citronu, semínek fenyklu a špaldy prostě musíte vyzkoušet! Překvapivě je jednoduché na přípravu a přitom byste se ho nemuseli stydět servírovat ani v lepší restauraci. Tak si ho pojďte s námi upéct!
Co budete potřebovat
- 2 lžičky semínek fenyklu
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- špetka sušených chilli vloček
- 50 g másla, změklého
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2-3 snítky tymiánu
- 150 g špaldy
- 500 ml kuřecího vývaru
- hrst listů kopřiv, blanšírovaných a nakrájených
- hrst nasekané plocholisté petrželky
- hrst nasekaného estragonu
- 1 velké kuře (o hmotnosti cca 2-2,5 kg), pokojové teploty
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Semena fenyklu opékejte na malé pánvi na středním plameni asi minutu, dokud se nerozvoní.
- Rozdrťte v hmoždíři na hrubý prášek.
- Vezměte ½ nasekané kopřivy a smíchejte ji se změklým máslem, rozdrcenými fenyklovými semínky, chilli vločkami, solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a tymián a opékejte asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte špaldu.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a za občasného míchání vařte odkryté, dokud špalda nezměkne a většina tekutiny se nevsákne – to bude trvat 20–25 minut.
- Pokud směs začne vypadat suše, dolijte ji vroucí vodou.
- Sundejte z plotny a vmíchejte zbylé kopřivy, nasekanou petrželku a estragon dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Uvolněte na kuřeti všechny výztuhy, vyjměte droby, pokud jsou uvnitř (uložte si je do zásoby) a trochu odtáhněte nohy od těla, aby mohl horký vzduch cirkulovat.
- Opatrně nadzvedněte kůži, natřete polovinou másla prsa a propracujte máslo až ke stehnům.
- Kuře naplňte asi polovinou horké špaldové směsi – dutina by neměla být zaplněná více než do dvou třetin, protože se náplň zvětší.
- Kuře vložte do pekáčku, prsa a stehna promasírujte zbylým máslem a dochuťte solí a pepřem.
- Do pekáče nalijte sklenici horké vody, volně přikryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Pečte 30 minut, poté odkryjte, kuře polijte máslovou šťávou a vraťte do trouby.
- Snižte teplotu na 170 °C a vařte dalších 45 minut až 1 hodinu, na posledních 10 minut zvyšte teplotu, pokud chcete, aby byla kůže trochu hnědší a křupavější.
- Zkontrolujte, zda je kuře propečené propíchnutím stehna u kosti ostrým nožem – šťáva by měla vytéct.
- Před podáváním nechte 20 minut odpočívat na teplém místě.
- Nádivku vydlabejte a smíchejte se šťávou a zbylou špaldou, mírně prohřejte.
- Každou porci kuřete podávejte se štědrou lžící nádivky a se salátem.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?