Pečené kuře s bylinkovo-špaldovou nádivkou  

Pečené kuře s bylinkovo-špaldovou nádivkou  

Toto luxusní kuře upečené v troubě s nádivkou z čerstvých bylinek, citronu, semínek fenyklu a špaldy prostě musíte vyzkoušet! Překvapivě je jednoduché na přípravu a přitom byste se ho nemuseli stydět servírovat ani v lepší restauraci. Tak si ho pojďte s námi upéct!

Co budete potřebovat

  • 2 lžičky semínek fenyklu
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • špetka sušených chilli vloček
  • 50 g másla, změklého
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2-3 snítky tymiánu
  • 150 g špaldy
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • hrst listů kopřiv, blanšírovaných a nakrájených
  • hrst nasekané plocholisté petrželky
  • hrst nasekaného estragonu
  • 1 velké kuře (o hmotnosti cca 2-2,5 kg), pokojové teploty
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Semena fenyklu opékejte na malé pánvi na středním plameni asi minutu, dokud se nerozvoní.
  • Rozdrťte v hmoždíři na hrubý prášek.
  • Vezměte ½ nasekané kopřivy a smíchejte ji se změklým máslem, rozdrcenými fenyklovými semínky, chilli vločkami, solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a tymián a opékejte asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí.
  • Přidejte špaldu.
  • Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a za občasného míchání vařte odkryté, dokud špalda nezměkne a většina tekutiny se nevsákne – to bude trvat 20–25 minut.
  • Pokud směs začne vypadat suše, dolijte ji vroucí vodou.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte zbylé kopřivy, nasekanou petrželku a estragon dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Uvolněte na kuřeti všechny výztuhy, vyjměte droby, pokud jsou uvnitř (uložte si je do zásoby) a trochu odtáhněte nohy od těla, aby mohl horký vzduch cirkulovat.
  • Opatrně nadzvedněte kůži, natřete polovinou másla prsa a propracujte máslo až ke stehnům.
  • Kuře naplňte asi polovinou horké špaldové směsi – dutina by neměla být zaplněná více než do dvou třetin, protože se náplň zvětší.
  • Kuře vložte do pekáčku, prsa a stehna promasírujte zbylým máslem a dochuťte solí a pepřem.
  • Do pekáče nalijte sklenici horké vody, volně přikryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.
  • Pečte 30 minut, poté odkryjte, kuře polijte máslovou šťávou a vraťte do trouby.
  • Snižte teplotu na 170 °C a vařte dalších 45 minut až 1 hodinu, na posledních 10 minut zvyšte teplotu, pokud chcete, aby byla kůže trochu hnědší a křupavější.
  • Zkontrolujte, zda je kuře propečené propíchnutím stehna u kosti ostrým nožem – šťáva by měla vytéct.
  • Před podáváním nechte 20 minut odpočívat na teplém místě.
  • Nádivku vydlabejte a smíchejte se šťávou a zbylou špaldou, mírně prohřejte.
  • Každou porci kuřete podávejte se štědrou lžící nádivky a se salátem.
Kuře upečené v troubě s nádivkou z čerstvých bylinek, citronu, semínek fenyklu a špaldy v pekáči.
www.edenprojectcommunities.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.