V tomto receptu tvoří bohatou nádivku slanina, žampiony, kaštany a čerstvé bylinky. V kombinaci s kuřecím masem a zeleninou se jedná o naprostou delikatesu!
Co budete potřebovat
- 15 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 plátky slaniny, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 100 g hnědých žampionů, jemně nasekaných
- 1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 450 g čerstvých kaštanů, oloupaných
- 60 g strouhanky
- 1/2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
- 1 celé kuře o hmotnosti 1,8 kg
- 8 šalotek, oloupaných
- 3 pastiňáky, oloupané a nakrájené na silné plátky
- 60 ml suchého sherry
- 250 ml kuřecího vývaru
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Na pánvi na středním plameni rozehřejte máslo a 1 lžíci oleje.
- Cibuli, slaninu a česnek restujte za stálého míchání 4–5 minut nebo do změknutí.
- Přidejte žampiony, šalvěj a tymián.
- Restujte 4 minuty nebo do změknutí.
- Přidejte 150 g kaštanů.
- Míchejte 1 minutu.
- Vmíchejte strouhanku a pomerančovou kůru.
- Nechte 10 minut chladit.
- Kuře naplňte strouhankovou směsí.
- Pomocí kuchyňského provázku svažte nohy k sobě.
- Vložte kuře, šalotku a pastinák do velké pánve vhodné do trouby.
- Pokapejte olejem.
- Okořeňte.
- Pečte, zeleninu během toho jednou otočte, po dobu 1 hodiny.
- Přidejte zbývající kaštany.
- Pečte 15–20 minut nebo dokud není kuře propečené.
- Kuře a zeleninu přendejte na talíř.
- Udržujte v teple.
- Nalijte šťávu z pánve do džbánu.
- Odstraňte tuk z povrchu.
- Přidejte na pánev sherry.
- Vařte za stálého míchání na středním plameni 2–3 minuty nebo do zredukování na polovinu.
- Přidejte šťávu z pánve a vývar.
- Vařte za stálého míchání 4–5 minut nebo do mírného zredukování.
- Přeceďte do džbánu.
- Podávejte s kuřecím masem a zeleninou.