Kuře s nádivkou patří k velmi oblíbeným pokrmům. A proč kuře nadívat ?
Když se peče maso v celku, bývá někdy sušší. Nádivka uvnitř dutiny zajišťuje, že maso během pečení nevysychá a lze jej péct potřebnou delší dobu. Šťáva z masa nasákne do nádivky a koření z ní zase trochu dodá chuť masu.
Ingredience
- 1 ks celé kuře
- 6 ks starších rohlíků
- 2 ks vajec
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- sůl a pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 – 3 lžíce čerstvé sekané petrželky
Postup
- Kuře omyjeme, osolíme a připravíme do pekáčku nebo pečící misky.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
- Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
- Z bílků uděláme hustý sníh.
- Do utřeného másla vmícháme vymačkané rohlíky (ne úplně suché) a sníh z bílků.
- Nádivkou naplníme kuře uvnitř.
- Pokud nám nádivka zbude, vložíme ji do pekačku vedle kuřete a pečeme společně.
- Na kůži kuřete položíme malé kousky másla.
- Podlijeme trochou vody.
- Přiklopíme víkem a necháme péct na 180°C asi 1,5 – 2 hodiny.
- Ke konci pečení odklopíme a necháme propéct kůrčičku do křupava.
Pokud máte jako my rádi Velikonoce, tak si přečtěte tento článek s 5 skvělými recepty na nádivku. Tohle sváteční jídlo stojí za to 🙂