Výtečná omáčka, připravená nejen z piva, ale též vinného octa, je v kombinaci s hovězím masem opravdovou lahůdkou.
Ingredience:
- 1000 g hovězího masa, například svíčkové
- 2 šálky piva
- 3 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 PL hladké mouky
- 1 PL hnědého cukru
- 1 PL červeného vinného octa
- 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
- 2 PL másla
- 1 PL olivového oleje
- bobkový list
- petrželka
- tymián
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozehřejte směs másla a oleje a hovězí maso nakrájené na plátky na něm z obou stran zlehka orestujete.
- Následně plátky masa z pánve odstraňte a vložte do stejné pánve zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a následně jejich směs z pánve opět odstraňte.
- Přidejte do pánve mouku a cukr a za stálého míchání z nich vytvořte jíšku.
- Postupně k jíšce přidávejte vývar a přiveďte k varu.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 160°C.
- Do pánve přidejte pivo a vinný ocet a za občasného míchání vařte do zhoustnutí, přibližně 10 minut.
- Do pekáče postupně vrstvěte hovězí plátky a směs cibule a česneku, každou vrstvu též osolte a opepřete.
- Přidejte bobkový list, petrželku a tymián.
- Vše zalijte omáčkou z piva.
- Pekáč zakryjte pokličkou a pečte v předehřáté troubě přibližně 2 až 2 a 1/2 hodiny.
Takto připravený pokrm chutná skvěle především s těstovinami či bramborami.