Srnčí kýta patří a recepty na její přípravu se se stávají stále oblíbenějšími! A není divu. Je to opravdu delikatesa, kterou byste měli ochutnat i vy! Tak jako by vám neměly uniknout recepty na guláš z divočáka, to je také lahůdka.
Co budeme potřebovat
- 500 g červené řepy (nakrájené na klínky)
- 4 bobkové listy
- 6 snítek tymiánu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1,3 kg srnčí kýty
- 4 bobule jalovce
- 12 šalotek
- 50 g másla
- 250 ml portského vína
Na omáčku
- 3 snítky tymiánu
- 4 jalovcové bobule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce džemu z červeného rybízu
- 500 ml hovězího vývaru
Na křen
- 6 lžic křenové omáčky
- 150 g crème fraîche (čerstvého sýra)
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Do zapékací mísy vložte červenou řepu s 1 bobkovým listem a polovinou tymiánu.
- Zakápněte polovinou olivového oleje, okořeňte a promíchejte.
- Pevně zakryjte alobalem a pečte v troubě 35 minut nebo do měkka.
- Troubu zapněte na 220 °C.
- Srnčí bohatě okořeňte a vetřete mleté jalovcové bobule.
- Do hrnce nebo pekáče přidejte maso a šalotku a za častého obracení 5 minut opékejte, dokud maso ze všech stran nezhnědne.
- Přidejte červenou řepu a šťávu a na zeleninu dejte maso.
- Maso potřete máslem a vršek potřete zbytkem bobkových listů a tymiánem.
- Přelijte vínem.
- Dejte do trouby na 20 minut, pak podlévejte šťávou a stáhněte teplotu na 160°C.
- Pečte dalších 8 – 10 minut.
- Mezitím si připravte křenový krém. Smíchejte křen a crème fraîche.
- Maso vyjměte z plechu, přikryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat někde v teple. Zeleninu vyjměte, její šťávu nechte v plechu a udržujte v teple.
- Pro přípravu omáčky přidejte do formy tymián, jalovec a česnek, vmíchejte želé z červeného rybízu, poté přidejte hovězí vývar a vařte 10–15 minut, aby vznikla chutná omáčka.
- Zvěřinu nakrájejte a podávejte s červenou řepou, šalotkou, omáčkou a křenem, případně přidejte dušené zelí a kaši nebo opečené brambory.
Tento recept na skrčí kytu je dokonalý i v tom, že lze všechny ingredience vhodit do pomalého hrnce a uvařit do měkka. Jaký ale je ten nejlepší elektrický hrnec? To se dozvíte v naší recenzi.