Pečené srnčí maso s červenou řepou, šalotkou a křenem

Pečené srnčí maso s červenou řepou, šalotkou a křenem

Srnčí kýta patří a recepty na její přípravu se se stávají stále oblíbenějšími! A není divu. Je to opravdu delikatesa, kterou byste měli ochutnat i vy! Tak jako by vám neměly uniknout recepty na guláš z divočáka, to je také lahůdka.

Co budeme potřebovat

  • 500 g červené řepy (nakrájené na klínky)
  • 4 bobkové listy
  • 6 snítek tymiánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1,3 kg srnčí kýty
  • 4 bobule jalovce
  • 12 šalotek
  • 50 g másla
  • 250 ml portského vína

Na omáčku

  • 3 snítky tymiánu
  • 4 jalovcové bobule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce džemu z červeného rybízu
  • 500 ml hovězího vývaru

Na křen

  • 6 lžic křenové omáčky
  • 150 g crème fraîche (čerstvého sýra)

Postup

  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Do zapékací mísy vložte červenou řepu s 1 bobkovým listem a polovinou tymiánu.
  • Zakápněte polovinou olivového oleje, okořeňte a promíchejte.
  • Pevně zakryjte alobalem a pečte v troubě 35 minut nebo do měkka.
  • Troubu zapněte na 220 °C.
  • Srnčí bohatě okořeňte a vetřete mleté jalovcové bobule.
  • Do hrnce nebo pekáče přidejte maso a šalotku a za častého obracení 5 minut opékejte, dokud maso ze všech stran nezhnědne.
  • Přidejte červenou řepu a šťávu a na zeleninu dejte maso.
  • Maso potřete máslem a vršek potřete zbytkem bobkových listů a tymiánem.
  • Přelijte vínem.
  • Dejte do trouby na 20 minut, pak podlévejte šťávou a stáhněte teplotu na 160°C.
  • Pečte dalších 8 – 10 minut.
  • Mezitím si připravte křenový krém. Smíchejte křen a crème fraîche.
  • Maso vyjměte z plechu, přikryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat někde v teple. Zeleninu vyjměte, její šťávu nechte v plechu a udržujte v teple.
  • Pro přípravu omáčky přidejte do formy tymián, jalovec a česnek, vmíchejte želé z červeného rybízu, poté přidejte hovězí vývar a vařte 10–15 minut, aby vznikla chutná omáčka.
  • Zvěřinu nakrájejte a podávejte s červenou řepou, šalotkou, omáčkou a křenem, případně přidejte dušené zelí a kaši nebo opečené brambory.

Tento recept na skrčí kytu je dokonalý i v tom, že lze všechny ingredience vhodit do pomalého hrnce a uvařit do měkka. Jaký ale je ten nejlepší elektrický hrnec? To se dozvíte v naší recenzi.

Pekáč do trouby s červenou řepou a šalotkou, kolem srnčího masa.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.