Kdo z nás by nemiloval vepřové koleno! Sice se nejedná o úplně nejzdravější pokrm, ale proč na Nový rok neudělat výjimku. Připravte si ho podle našeho snadného receptu.
INGREDIENCE
- 5 l vody
- 200 g soli
- 40 g krystalového cukru
- 4 zadní vepřová kolena
- 25 kuliček černého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 8 stroužků česneku
- strouhaný křen
- plnotučná hořčice
- kyselé okurky
- řemeslný chléb
POSTUP
- Ve vodě rozmícháme sůl spolu s cukrem.
- Na kolenou nařežeme kolem dokola kůži.
- Pokud odložíme maso na 30 minut do mrazničky, tak se bude kůže snáze krájet.
- Kolena přendáme do solného roztoku a přidáme černý pepř, nové koření, bobkové listy a prolisovaný česnek.
- Necháme alespoň 3 dny marinovat v chladničce.
- Pokud kolena nejsou celá potopená, tak je pravidelně otáčíme.
- Marinovaná kolena vyjmeme z roztoku na plech a podlité vodou pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi 5,5 hodiny.
- Následně troubu nastavíme na 230 ° C na horký vzduch nebo gril a dopečeme do křupava.
- Z měkkého masa před servírováním vytáhneme menší kost a podáváme ideálně na prkýnku s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a kyselými okurkami.