Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Kdo z nás by nemiloval vepřové koleno! Sice se nejedná o úplně nejzdravější pokrm, ale proč na Nový rok neudělat výjimku. Připravte si ho podle našeho snadného receptu.

INGREDIENCE

  • 5 l vody
  • 200 g soli
  • 40 g krystalového cukru
  • 4 zadní vepřová kolena
  • 25 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 8 stroužků česneku
  • strouhaný křen
  • plnotučná hořčice
  • kyselé okurky
  • řemeslný chléb

POSTUP

  • Ve vodě rozmícháme sůl spolu s cukrem.
  • Na kolenou nařežeme kolem dokola kůži.
  • Pokud odložíme maso na 30 minut do mrazničky, tak se bude kůže snáze krájet.
  • Kolena přendáme do solného roztoku a přidáme černý pepř, nové koření, bobkové listy a prolisovaný česnek.
  • Necháme alespoň 3 dny marinovat v chladničce.
  • Pokud kolena nejsou celá potopená, tak je pravidelně otáčíme.
  • Marinovaná kolena vyjmeme z roztoku na plech a podlité vodou pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi 5,5 hodiny.
  • Následně troubu nastavíme na 230 ° C na horký vzduch nebo gril a dopečeme do křupava.
  • Z měkkého masa před servírováním vytáhneme menší kost a podáváme ideálně na prkýnku s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a kyselými okurkami.
Vepřové koleno na prkýnku servírované s chlebem, kyselými okurkami, hořčicí a křenem.
www.kuchynalidla.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.