Lahodné vepřové kotlety pečené na bramborách, cibuli, fenyklu, česneku a spoustě bylinek jsou skvělým pokrmem, který se zapíše mezi vaše oblíbená jídla!
Ingredience
- 1 polévková lžíce plus 1 lžička olivového oleje
- 2 střední cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 malý fenykl
- 4 (2,5 – 4 cm tlusté) vepřové kotlety s kostí
- 3 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře a další na dochucení
- 1 kg brambor
- 2 polévkové lžíce směsi čerstvých bylinek, jako je tymián, oregano, petržel, šalvěj, rozmarýn
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek suchého bílého vína
Postup
- Dejte rošt do středu trouby a zahřejte troubu na 175 ° C.
- Mezitím potřete zapékací mísu o rozměrech 23 x 33 cm 1 lžičkou olivového oleje.
- Rozpůlte a nakrájejte na tenké plátky 2 cibule.
- Nakrájejte na tenké plátky 6 stroužků česneku.
- Z 1 malé fenyklové bulvy odstřihněte vršky listů, bulvu rozpůlte a nakrájejte na tenké plátky.
- Cibuli, česnek a fenykl vložte do velké mísy.
- Ochuťte 4 vepřové kotlety s kostí 1 lžičkou soli a 1/2 lžičky černého pepře.
- Zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středně vysokou teplotu, dokud se nezačne třpytit.
- Vepřové kotlety opečte ve 2 dávkách: přidejte do pánve a opékejte dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.
- Přeneste na talíř.
- Přidejte cibulovou směs do pánve a dochuťte 1 lžičkou soli a trochou černého pepře.
- Vařte za občasného míchání, dokud není zelenina měkká a zlatavě hnědá, asi 10 minut.
- Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory na 3 cm silné plátky.
- Vložte do zapékací mísy, ochuťte zbývající 1 a 1/2 lžičky soli a trochou černého pepře a promíchejte.
- Uspořádejte do rovnoměrné vrstvy.
- Hrubě nasekejte 2 lžíce čerstvých bylinek.
- Když je cibulová směs hotová, sundejte pánev z plotny.
- Přeneste cibulovou směs na brambory v rovnoměrné vrstvě.
- Do nyní prázdné pánve nalijte 1 hrnek suchého bílého vína, seškrábněte ze dna zhnědlé kousky a nalijte do pekáče.
- Vepřové kotlety položte na cibulovou směs v jedné vrstvě a polijte je případnou nahromaděnou šťávou z talíře.
- Vše zalijte 1 hrnkem kuřecího vývaru.
- Posypte rovnoměrně bylinkami.
- Pečte odkryté, dokud vepřové kotlety nebudou mít teplotu alespoň 60 ºC na teploměru s okamžitým odečtem vloženým do nejtlustší části a brambory nejsou propečené, asi 1 hodinu.
Inspirujte se našimi recepty na vepřové kotlety 7x jinak! Připravené jako minutka, grilované i zapečené v troubě.