Lahodné pečené kapustové rolky plněné rýží a italskou klobásou jsou skvělou večeří či příjemným předkrmem, který vám zachutná, i když nejste zrovna fanoušci kapusty.
Ingredience:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/3 šálku cibule, najemno nakrájené
- 1/2 lžičky soli
- 230 g italské klobásy
- 3/4 šálku vařené rýže
- 2 svazky kapustových listů
Postup
- Rozehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni a restujte česnek, cibuli a 1/4 lžičky soli, dokud nezměknou, asi 5 minut.
- Do směsi přidejte vařenou rýži a 1/4 lžičky soli.
- Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Odložte pánev stranou.
- Mezitím naplňte velký hrnec vodou a přiveďte k varu.
- Naplňte velkou misku ledovou vodou.
- Po dávkách blanšírujte kapustu.
- Část kapustových listů blanšírujte 1 a ½ minuty, poté je ihned vložte do ledové vody, aby vychladly, přibližně na 1 až 2 minuty.
- Pokračujte v tomto postupu, dokud nebude všechna kapusta blanšírovaná a ochlazená.
- Každý list kapusty složte na polovinu stonkem směrem ven.
- Otočte list tak, aby tlustý stonek směřoval k vám.
- Nařízněte nožem list od jeho základny k části cca 5 cm od konce.
- Oddělte list od stonku.
- Měl by vám zůstat velký list s chybějícím kusem ve tvaru V.
- Na spodní část listu (na základnu písmene „V“) položte malou lžíci rýže a klobásy.
- Zarolujte list přes směs, složte strany listu po stranách listu a upravte závitek tak, aby byla směs plně zakrytá kapustovým listem.
- Plněné kapustové závitky položte švem dolů do zapékací mísy vhodné do trouby.
- Pečte 18-20 minut.
- Podávejte teplé.
Vyzkoušejte také naše recepty na kapustové karbanátky! Jsou poměrně rychle hotové, zdravé a chutné. Připravili jsme si pro vás hned více variant, ať máte z čeho vybírat. V článku naleznete varianty masové i bezmasé.