Zelí se dá skvěle zapéct také s těstovinami. Vyzkoušejte náš následující recept, který si zamiluje celá vaše rodina!
INGREDIENCE
- 250 g těstovin
- 800 gramů bílého zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky cukru
- 4 lžíce Sherry octa
- 150 g vařené šunky (nakrájené na plátky, např. pražská šunka)
- mletý pepř a sůl dle chuti
- 2 velké špetky mletého kmínu
- 1 štědrá špetka mletého koriandru
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 200 g šlehačky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 ml mléka
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný)
- kajenský pepř
- 200 g strouhaného sýra (suchého jako ementál)
- máslo
POSTUP
- Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu ve velkém množství vroucí osolené vody al dente.
- Dobře scedíme.
- Zelí nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme stopku a nakrájíme na asi 2 cm proužky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a smažíme cibuli asi 3 minuty nebo dokud nezměkne.
- Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat do světle hnědé, pánev pokapeme octem a vaříme, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří.
- Přidáme zelí a přikryté dusíme asi 10 minut na středním plameni za občasného míchání.
- Šunku nakrájíme na kousky, smícháme s těstovinami a zelím a ochutíme solí, pepřem, kmínem a mletým koriandrem.
- Žloutky rozšleháme s vejci, smetanou, kukuřičným škrobem a mlékem, dobře dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a kajenským pepřem.
- Zapékací mísu (30 x 18 cm) vymažeme máslem a vysypeme polovinou sýra.
- Potřeme směsí zelí a těstovin a posypeme zbylým sýrem.
- Přilijeme vaječnou směsí a přikryjeme alobalem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.
- Sundáme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 190 °C a pečeme ještě asi 15 minut nebo dozlatova.
- Vyjmeme z trouby, necháme krátce odpočinout a podáváme.