Hvězdou tohoto receptu je jak jinak než celer, tentokrát dokonce ve dvou podobách – pečený a nakládaný. V kombinaci se sladko-pálivou zálivkou se jedná o neuvěřitelný chuťový orgasmus, na který jen tak nezapomenete!
Ingredience
Na pečený celer:
- 900 g celeru (jeden velký, zbavený chlupatých kořenů (není třeba loupat) a vydrhutý
- 60 ml olivového oleje
- 2 jarní cibulky nakrájené našikmo a najemno, k podávání
- 5 g natrhaných lístků thajské bazalky k podávání
- vločková mořská sůl
Na nakládaný celer:
- 500 g celeru (jeden střední) oříznutý, oloupaný a nakrájený na tenké, 6 cm dlouhé tyčinky
- 3 řapíky řapíkatého celeru nakrájené na tenké 6 cm dlouhé tyčinky
- 2 stroužky česneku se slupkou, rozdrcené stranou nože
- 3 limetky (jemně oholte slupku, abyste získali 6 proužků, poté odšťavněte, abyste získali asi 60 ml šťávy)
- 150 ml rýžového octa
Na sweet chilli dresink:
- 120 ml slunečnicového oleje
- 5 stroužků česneku nakrájených na velmi jemné plátky
- 3 červené chilli papričky nakrájené nadrobno na kolečka
- 2 celé badyány
- 1,5 lžíce bílých nebo černých sezamových semínek nebo směs obou, dobře opečených
- 2,5 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce rýžového octa
- 60 ml sójové omáčky
- 2 lžíce pažitky nasekané nadrobno
Postup
- Troubu předehřejte na horkovzduch na 170°C.
- Celer asi 40x propíchejte vidličkou a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Smíchejte olej a jeden a půl lžičky soli a celer bohatě potřete olejovou směsí.
- Pečte minimálně dvě a čtvrt hodiny nebo až dvě a tři čtvrtě hodiny, v závislosti na velikosti vašeho celeru, podlévejte každých zhruba 20 minut, dokud celer nezhnědne a nezměkne.
- Nechte 15 minut odpočinout, poté nakrájejte na osm klínků, každou řeznou stranu potřete olejem a karamelem, který zbyl na plechu.
- Všechny ingredience na nakládaný celer smíchejte ve velké míse s 20 g soli a odstavte alespoň na dvě hodiny a občas zamíchejte, zatímco budete připravovat zbytek pokrmu.
- Olej na dresink rozehřejte v malém hrnci.
- Jakmile je horký, přidejte česnek, chilli papričky a badyán a opékejte dvě až dvě a půl minuty za stálého míchání, dokud není česnek křupavý a světle zlatavý.
- Přeceďte přes síto umístěné na horní části malé žáruvzdorné misky, do které vyteče olej.
- Opečené chilli papričky a česnek dejte stranou.
- Odeberte 80 ml aromatického oleje a nechte si ho na jiný recept.
- Zbylých 40 ml oleje smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi na dresink.
- Troubu předehřejte na horkovzuch na 200°C.
- Opečené měsíčky celeru položte řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem.
- Ujistěte se, že jsou stále potřené olejem a karamelem, a pokud ne, potřete olivovým olejem a trochou javorového sirupu nebo medu.
- Pečte 20 minut nebo do zlatohněda.
- Klínky rozložte na velký talíř a posypte trochou vločkové soli.
- Do dresingu přidejte osmažené chilli a česnek a po lžících natřete na celer kolem dokola.
- Navrch dejte 200 g nakládané celerové směsi bez nálevu, česneku a limetkové slupky.
- Ozdobte jarní cibulkou a thajskou bazalkou a podávejte.
Vyzkoušejte také další osvěžující recepty na salát z celeru. Máme pro vás klasické i naprosto nečekané varianty!