Jeden z oblíbených pokrmů anglické kuchyně, který si můžete poměrně snadno uvařit i u vás doma.
Ingredience:
- 2 bažanti
- 100 ml suchého červeného vína
- 50 ml portského vína
- 20 g másla
- 50 ml řepkového oleje
- tymián
- jalovec
- sůl, pepř
Na omáčku
- 1 krajíc chleba
- 150 ml plnotučného mléka
- 50 g nakrájené cibule
- 10 g slaniny
- 10 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- tymián
- sůl
Postup:
- Předehřejte si troubu na 190°C.
- Na pánvi rozehřejte olej a máslo.
- Bažanta lehce orestujete, přibližně 3-5 minut ze všech stran.
- Orestovaného bažanta osolte a opepřete a dejte ho na 30 minut péct do předehřáté trouby.
- V polovině doby bažanta obraťte.
- Poté maso z pekáče vyjměte.
- Přilijte vypečenou šťávu z pekáče k tuku do pánve, přilijte též červené víno, portské víno a přidejte tymián a jalovec.
- Za stálého míchání směs na pánvi povařte až do doby, než se její objem zredukuje přibližně o třetinu.
- Následně na jiné menší pánvi rozehřejte máslo na přípravu chlebové omáčky.
- Osmažte na něm cibuli, prolisovaný česnek a bylinky.
- Přidejte slaninu a restujte asi minutu.
- Poté do pánve přilijte mléko a přidejte na kousky pokrájený chleba.
- Vařte, dokud nevznikne omáčka, a smíchejte ji se směsí vzniklou z vína.
Pečený bažant chutná znamenitě s rýží i přílohami z brambor.
Máte pro nádivky slabost? Načerpejte inspiraci z našich receptů na nádivku 9krát jinak!