Pečený bažant s chlebovou omáčkou

Pečený bažant s chlebovou omáčkou

Jeden z oblíbených pokrmů anglické kuchyně, který si můžete poměrně snadno uvařit i u vás doma.

Ingredience:

  • 2 bažanti
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 50 ml portského vína
  • 20 g másla
  • 50 ml řepkového oleje
  • tymián
  • jalovec
  • sůl, pepř

Na omáčku

  • 1 krajíc chleba
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 50 g nakrájené cibule
  • 10 g slaniny
  • 10 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • tymián
  • sůl

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 190°C.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a máslo.
  3. Bažanta lehce orestujete, přibližně 3-5 minut ze všech stran.
  4. Orestovaného bažanta osolte a opepřete a dejte ho na 30 minut péct do předehřáté trouby.
  5. V polovině doby bažanta obraťte.
  6. Poté maso z pekáče vyjměte.
  7. Přilijte vypečenou šťávu z pekáče k tuku do pánve, přilijte též červené víno, portské víno a přidejte tymián a jalovec.
  8. Za stálého míchání směs na pánvi povařte až do doby, než se její objem zredukuje přibližně o třetinu.
  9. Následně na jiné menší pánvi rozehřejte máslo na přípravu chlebové omáčky.
  10. Osmažte na něm cibuli, prolisovaný česnek a bylinky.
  11. Přidejte slaninu a restujte asi minutu.
  12. Poté do pánve přilijte mléko a přidejte na kousky pokrájený chleba.
  13. Vařte, dokud nevznikne omáčka, a smíchejte ji se směsí vzniklou z vína.

Pečený bažant chutná znamenitě s rýží i přílohami z brambor.

Maso z bažanta servírované s omáčkou připravenou z chleba a vína
zdroj: bbc.co.uk

Máte pro nádivky slabost? Načerpejte inspiraci z našich receptů na nádivku 9krát jinak!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.