Alternativa ke klasice je tento recept na šípkový čaj. Je plný voňavého koření a sladkého jablíčka. Ochutnejte sami.
Ingredience:
- 1 kg jablek
- 1 lžíci mleté skořice
- 2 ks celé skořice
- 0,5 kg šípků
- 5 ks hřebíčků
- 450 g cukru
- 150 ml rumu
- čerstvý tymián
Postup:
- Jablka umyjeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na kostky.
- Šípky také propláchneme a odstraníme stopky.
- Vše rozprostřeme na hluboký plech a poprášíme mletou skořicí. Přidáme několik hřebíčků a kousky celé skořice.
- Pečeme 15 – 20 min. na 220° C.
- Na plech přidáme cukr 300 – 450 g a pečeme dalších 20 min.
- Nakonec přidáme rum (asi 5 lžic) a dopečeme posledních 15 min.
- Nakonec přimícháme zdrhnuté lístky tymiánu a promícháme.
- Horké plníme do vypařených sklenic.
- Do každé sklenice můžeme na vrch ještě nalít 1 lžičku rumu – zabraňuje případnému rozvoji plísní.
Proč přidáváme do pečeného čaje čerstvý tymián? Působí totiž jako silné přírodní antibiotikum. Pomáhá především léčit problémy horních cest dýchacích, angínu, ale působí příznivě také na cukrovkáře a revmatiky. Přidejte ho až na úplný závěr, před promícháním, než naplníte čaj do sklenic.