Ze švestek se díky jejich chuti dá udělat výborný čaj, aniž by bylo třeba doplňovat je dalším ovocem.
Pokud vás ale přece jen láká vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci, doporučujeme tento recept na švestkový pečený čaj s rakytníkem.
Ingredience
- 1 kg švestek
- 250 g rakytníku
- 250 g cukru
- půl lžičky skořice
- 2 lžíce sušených brusinek
Postup
- Švestky omyjte, vypeckujte a rozkrájejte na kousky, rakytník omyjte.
- Ovoce rozložte na plech, posypte cukrem a skořicí, zamíchejte a lehce podlijte vodou.
- Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 200°C, v průběhu pečení ovoce průběžně kontrolujte a promíchávejte.
- Po vyjmutí z trouby rozdělte směs včetně tekutiny do uzavíratelných sklenic s víčkem, nechte vychladnou, zavřete, otočte dnem vzhůru a uchovávejte v lednici.
- Na přípravu 250 ml čaje zalijte vařící vodou 3-4 lžičky čajové směsi.