Připravte si těsto, vložte do multifunkčního hrnce a za 2 hodiny máte bochník domácího celozrnného chleba hotový. Snadný, tak neváhejte!
Ingredience
- 3 šálky bílé celozrnné mouky
- 2 a 1/4 čajové lžičky instantního droždí
- 1 šálek vlažného mléka
- 1/4 šálku vlažné vody
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce medu
- 2 čajové lžičky jablečného octa
- 1 a 1/4 čajové lžičky soli
Postup
- V míse smíchejte mouku a droždí.
- Přidejte mléko, vodu, olivový olej, med, jablečný ocet, sůl a míchejte, dokud se těsto nezačne oddělovat od stran misky.
- Těsto nechte odpočívat 25 minut, aby se tekutina vstřebala (usnadňuje to hnětení).
- Přenesete těsto na lehce namazanou pracovní plochu. Lehce si naolejujte ruce, aby se nelepily a těsto začněte hníst těsto.
- Pokud je těsto kdykoliv příliš lepivé, přidávejte po jedné lžíci mouku. Pokud je naopak příliš suché, přidávejte vodu po 1 polévkové lžíci.
- Z těsta vytvarujte pevnou kulatou kouli a položte jej na pečící papír.
- Následně těsto i pečícím papírem přeneste doprostřed do multifunkčního hrnce.
- Pomalý hrnec zakryjte a přepněte na vysokou teplotu.
- Pečete 1 až 2 a 1/2 hodiny, dokud bochník nedosáhne vnitřní teploty 90 až 100 stupňů C.
- Horní část bude měkká, ale nebude houbovitá, spodní část bude tvrdá a mírně zlatá. Doba vaření se bude lišit v závislosti na typu vašeho pomalého hrnce.
- Až uznáte, že je váš bochník chleba hotový, vyjměte jej z hrnce.
- Před krájením nechte chleba úplně vychladnout.