Tento citronový cheesecake s krémem lemon curd a šlehačkou nejen že luxusně vypadá, ale i luxusně chutná. Má vzdušnou a nadýchanou texturu, je plný jasných citrusových tónů a dokonale lehký a osvěžující.
Co budete potřebovat
- 200 g rozdrcených BeBe sušenek
- 80 g rozpuštěného másla
- 750 g sýru Philadelphia
- 3 velká vejce
- 200 g bílého krupicového cukru
- 3 lžíce krupice nebo hladké mouky
- citronová šťáva a kůra z 1 citronu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 250 ml lemon curd viz níže
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4-5 lístků máty
- 5-6 plátků citronu
Na lemon curd:
- 200 g krystalového cukru
- 2 lžíce citronové kůry
- 6 žloutků
- 100 ml citronové šťávy
- 1/2 šálku másla, studeného
Postup
- Připravte si lemon curd.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky dejte do hrnce a zlehka prošlehejte drátěnou metličkou.
- Vyšlehejte s cukrem do světlé směsi.
- Postupně vmíchejte citronovou šťávu a kůru.
- Zahřívejte na mírném plameni za stálého míchání drátěnou metlou, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat.
- Sundejte hrnec z ohně, přidejte studené máslo nakrájené na kostky a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Finální směs můžete ještě přecedit.
- Přendejte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem.
- Dno dortové formy s pružinou o průměru 21 cm vyložte sušenkovou směsí, vtlačte lžící a pečte v předehřáté troubě 10 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Smetanový sýr, žloutky, cukr, krupici nebo mouku, citronovou šťávu a vanilku prošlehejte elektrickým šlehačem.
- V samostatné misce šlehejte bílky, dokud se nevytvoří měkké špičky a jemně vmíchejte do sýrové směsi spolu s citronovou kůrou.
- Nalijte směs do dortové formy a spodek formy zabalte do alobalu, aby se dovnitř nedostala voda.
- Vložte formu do většího pekáče naplněného 2,5 cm vody.
- Pečte při 160 stupních Celsia 60–65 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou a střed téměř neztuhne.
- Vypněte troubu a nechte v troubě dalších 20-30 minut.
- Otevřete dvířka trouby a nechte vytemperovat na pokojovou teplotu.
- Nechte cheesecake vychladnout přes noc v lednici.
- Vychladlý cheesecake vyjměte z formy.
- Lemon curd vložte na 20–30 sekund do mikrovlnné trouby a poté prošlehejte.
- Citron nakrájejte na tenké plátky.
- Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a poté ji vložte do sáčku se špičkou.
- Cheesecake potřete lemon curd, ozdobte šlehačkou, plátky citronu a lístky čerstvé máty.