Tento recept na cheesecake z trouby byl inspirován dvěma lahodnými dezerty: čokoládovo-malinovým dortem a čokoládovým cheesecakem! Už jste některý z nich vyzkoušeli? To jsou nejlepší sladké recepty, které si musíte alespoň jednou připravit i vy. A zkuste je třeba podle nás!
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 1 balení Oreo sušenek
- 115 g másla (rozpuštěného)
Na cheesecake
- 340 g polosladké čokolády
- 2 lžičky kávy (může být instantní)
- 680 g plnotučného smetanového sýra
- 200 g cukru krystal
- 70 g hnědého cukru
- 2 a 1/2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 4 velká vejce
- 2 žloutky
- 170 g husté smetany
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 120 gramů čerstvých malin
Na čokoládovou polevu
- 230 g polosladké čokolády
- 280 g husté smetany
- 60 g másla
Na ozdobu
- 120 g čerstvých malin
- 220 ml čokoládové omáčky
- 1/2 lžičky kakaového prášku
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte dno a boky dortové formy. Vnější část formy zabalte do vrstev odolné hliníkové fólie.
- Ve velké míse smíchejte drcené sušenky a rozpuštěné máslo, dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Směs vtlačte na dno a mírně nahoru po stranách.
- Korpus pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Vyjměte krustu z trouby a dejte stranou.
- Snižte teplotu trouby na 160 stupňů.
- Na vodní lázni si rozpusťte 340 g nasekané čokolády a kávu.
- Umixujte smetanový sýr, oba cukry a kakaový prášek a vyšlehejte dohladka. Přidejte vejce a žloutky.
- Pomalu přidávejte smetanu a vanilku, dokud se nespojí.
- Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
- Polovinu náplně nalijeme na částečně upečený korpus. Přidejte maliny. Poté navrch nalijte zbývající náplň.
- Formu vložte do velkého plechu. Umístěte pekáč do předehřáté trouby a nalijte do plechu tolik horké vody, aby byla ve výšce cca. 3 cm.
- Cheesecake pečte ve vodní lázni 1 hodinu a 10 minut, nebo dokud střed koláče neztuhne, ale stále se mírně chvěje.
- Po upečení vyjměte koláč z vodní lázně a opatrně uvolněte fólii a poté špičkou nože ihned přejeďte po stranách formy, aby horní část nepopraskala.
- Nechte zcela vychladnout ve formě a poté ho dejte vychladit alespoň na 6 hodin do lednice, než jej vyjmete z formy a nakrájíte.
- Na čokoládovou polevu si v horké smetaně rozpusťte nasekanou čokoládu.
- Přidejte máslo a míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí. Následně přidejte smetanu a promíchejte. Na vychladlý cheesecake nalijte polevu. Nechte stranou, dokud neztuhne, asi 1 hodinu.
- Při podávání každý plátek tvarohového koláče polijte troškou čokoládové omáčky, přidejte několik malin a lehce poprašte kakaovým práškem.
Malinový cheeseecake uchovávejte volně zakrytý v chladničce po dobu až 5 dnů.