Pečený králík na česneku

Pečený králík na česneku

Připravte si tento recept, který je oblíbený v mnoha českých kuchyních. Protože je králíčí maso velmi libové, je vhodné k němu přidat plátky vepřového bůčku, které pokrmu dodají šťavnatost a dokonalou chuť.

INGREDIENCE

  • 1 celý králík (2,5 – 3 kg)
  • 450 g vepřového bůčku, bez kůže a kostí
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku (120 ml) vody

POSTUP

  1. Očistěte králíka od zbývajících chlupů, opláchněte vodou a osušte.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  3. Česnek oloupejte a prolisujte.
  4. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné asi 3–4 cm a osolte ho.
  5. Králíka potřete ze všech stran česnekem a solí.
  6. Do zapékací mísy položte kousky vepřového bůčku a navrch dejte cibuli.
  7. Králíka položte na připravený základ.
  8. Nalijte na králíka asi ½ až ¾ šálku (120-180 ml) vody.
  9. Zakryjte a pečte v troubě předehřáté na 170 °C.
  10. Po hodině víko sejměte.
  11. Pečte dalších 60–90 minut, dokud se neodpaří voda, kterou jste pečínku polili.
  12. Králík se začne péct (ne dusit).
  13. Během této doby kontrolujte, aby se maso nepřepeklo, a každých 10-15 minut jej podlévejte šťávou.
  14. Po dvou až dvou a půl hodinách je králík a bůček hotový.
Kus králíke na talíři se špenátem a bramborovými knedlíky s vedle položenou vidličkou a slánkou.
www.cooklikeczechs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.