Připravte si tento recept, který je oblíbený v mnoha českých kuchyních. Protože je králíčí maso velmi libové, je vhodné k němu přidat plátky vepřového bůčku, které pokrmu dodají šťavnatost a dokonalou chuť.
INGREDIENCE
- 1 celý králík (2,5 – 3 kg)
- 450 g vepřového bůčku, bez kůže a kostí
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky soli
- ½ šálku (120 ml) vody
POSTUP
- Očistěte králíka od zbývajících chlupů, opláchněte vodou a osušte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Česnek oloupejte a prolisujte.
- Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné asi 3–4 cm a osolte ho.
- Králíka potřete ze všech stran česnekem a solí.
- Do zapékací mísy položte kousky vepřového bůčku a navrch dejte cibuli.
- Králíka položte na připravený základ.
- Nalijte na králíka asi ½ až ¾ šálku (120-180 ml) vody.
- Zakryjte a pečte v troubě předehřáté na 170 °C.
- Po hodině víko sejměte.
- Pečte dalších 60–90 minut, dokud se neodpaří voda, kterou jste pečínku polili.
- Králík se začne péct (ne dusit).
- Během této doby kontrolujte, aby se maso nepřepeklo, a každých 10-15 minut jej podlévejte šťávou.
- Po dvou až dvou a půl hodinách je králík a bůček hotový.