Tento pečený pokrm je šťavnatý, zdravý a velmi chutný. Skvěle se hodí na speciální oslavy nebo jako sváteční oběd, protože i krásně vypadá.
INGREDIENCE
- 2 střední králíci (naporcujte je nebo požádejte o naporcování svého řezníka)
- 6-7 velkých mrkví, nakrájených na kolečka
- 3 velké cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
- 1 paprika, rozpůlená a nakrájená na plátky
- 200 g žampionů
- 12 stroužků česneku, oloupaných a nasekaných
- 10 čerstvých nebo suchých bobkových listů
- 5 snítek čerstvého rozmarýnu
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 3 polévkové lžíce soli + více
- 3 lžíce černého pepře
- 1 šálek bílého vína
- 3-4 šálky vody (převařené a teplé)
- 1 šálek oleje
- nasekaná petrželka
POSTUP
- Den předem opláchněte králičí maso pod studenou vodou, vložte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
- Dejte do lednice.
- Ráno vodu vylijte, králíka opláchněte a hrnec znovu naplňte studenou vodou, přidejte králíka a nechte ho sedět ve vodě minimálně 12 hodin.
- Králíka vyjměte z vody a položte ho na papírové ubrousky, aby okapal.
- Zakryjte papírovou utěrkou, aby králík pořádně uschl.
- Poté jej přeneste do velkého hrnce.
- Do velké pánve na středním plameni přidejte 1/2 hrnku oleje.
- Když je olej horký, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte 7 minut, dokud cibule nezezlátne, přidejte nakrájenou mrkev a vařte dalších 8-10 minut.
- Přidejte nakrájenou papriku, 2 stroužky česneku a houby a podle potřeby sůl a pepř.
- Vařte dalších 5-7 minut.
- Smíchejte 3 lžíce soli, 3 lžíce pepře a 3 lžíce mouky a přidejte ke králíkovi, dobře promíchejte.
- Na velké pánvi zahřejte 1/2 šálku oleje.
- Když je olej horký, přidejte na pánev králíka v jedné vrstvě a opékejte z každé strany 5-7 minut do zlatova.
- Přendejte do misky a opakujte se zbytkem králíka.
- Jakmile je králík opečený a zelenina orestovaná, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Připravte si zapékací mísu o objemu 10 litrů.
- První spodní vrstva je vrstva opečeného králičího masa, na ni dejte vrstvu restované zeleniny, 5 stroužků česneku a 5 bobkových listů.
- Přidejte další vrstvu králíka, poté opět zelenina, 5 stroužků česneku a 5 bobkových listů.
- Přilijte 1 šálek vína a 3 šálky vody.
- Navrch položte 3 snítky rozmarýnu, přikryjte pokličkou a dejte do trouby.
- Pečte 1 hodinu a 20 minut.
- Vyjměte z trouby, vyhoďte snítky rozmarýnu, ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou a zbylými snítkami čerstvého rozmarýnu.
Máme pro vás také luxusní recepty s vepřovým masem na paprice 6x jinak. Vyzkoušejte je všechny!