Pečený králík na zelenině

Pečený králík na zelenině
Příprava: 30 minut Vaření: 150 minut Počet porcí: 10

Tento pečený pokrm je šťavnatý, zdravý a velmi chutný. Skvěle se hodí na speciální oslavy nebo jako sváteční oběd, protože i krásně vypadá.

INGREDIENCE

  • 2 střední králíci (naporcujte je nebo požádejte o naporcování svého řezníka)
  • 6-7 velkých mrkví, nakrájených na kolečka
  • 3 velké cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 1 paprika, rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 200 g žampionů
  • 12 stroužků česneku, oloupaných a nasekaných
  • 10 čerstvých nebo suchých bobkových listů
  • 5 snítek čerstvého rozmarýnu
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky  
  • 3 polévkové lžíce soli + více
  • 3 lžíce černého pepře
  • 1 šálek bílého vína
  • 3-4 šálky vody (převařené a teplé)
  • 1 šálek oleje
  • nasekaná petrželka

POSTUP

  1. Den předem opláchněte králičí maso pod studenou vodou, vložte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
  2. Dejte do lednice.
  3. Ráno vodu vylijte, králíka opláchněte a hrnec znovu naplňte studenou vodou, přidejte králíka a nechte ho sedět ve vodě minimálně 12 hodin.
  4. Králíka vyjměte z vody a položte ho na papírové ubrousky, aby okapal.
  5. Zakryjte papírovou utěrkou, aby králík pořádně uschl.
  6. Poté jej přeneste do velkého hrnce.
  7. Do velké pánve na středním plameni přidejte 1/2 hrnku oleje.
  8. Když je olej horký, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte 7 minut, dokud cibule nezezlátne, přidejte nakrájenou mrkev a vařte dalších 8-10 minut.
  9. Přidejte nakrájenou papriku, 2 stroužky česneku a houby a podle potřeby sůl a pepř.
  10. Vařte dalších 5-7 minut.
  11. Smíchejte 3 lžíce soli, 3 lžíce pepře a 3 lžíce mouky a přidejte ke králíkovi, dobře promíchejte.
  12. Na velké pánvi zahřejte 1/2 šálku oleje.
  13. Když je olej horký, přidejte na pánev králíka v jedné vrstvě a opékejte z každé strany 5-7 minut do zlatova.
  14. Přendejte do misky a opakujte se zbytkem králíka.
  15. Jakmile je králík opečený a zelenina orestovaná, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  16. Připravte si zapékací mísu o objemu 10 litrů.
  17. První spodní vrstva je vrstva opečeného králičího masa, na ni dejte vrstvu restované zeleniny, 5 stroužků česneku a 5 bobkových listů.
  18. Přidejte další vrstvu králíka, poté opět zelenina, 5 stroužků česneku a 5 bobkových listů.
  19. Přilijte 1 šálek vína a 3 šálky vody.
  20. Navrch položte 3 snítky rozmarýnu, přikryjte pokličkou a dejte do trouby.  
  21. Pečte 1 hodinu a 20 minut.
  22. Vyjměte z trouby, vyhoďte snítky rozmarýnu, ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou a zbylými snítkami čerstvého rozmarýnu.
Kus králíka na zelenině servírovaný na talíři.
www.sweetandsavorymeals.com

Máme pro vás také luxusní recepty s vepřovým masem na paprice 6x jinak. Vyzkoušejte je všechny!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.