Pečený králík s bůčkem je skvělý recept, jelikož se vyhnete vysušenému masu.
Vůně a chuť připraveného pokrmu vám vyrazí dech.
A jak nejlépe dochutit bůček, vám prozradíme na konci článku.
Naše recepty
Recept na bramborové knedlíky
Jak jsme avizovali v prvním receptu na pečeného králíka s bůčkem, nejlepší přílohou jsou knedlíky z brambor! Tak si je s námi pojďte udělat.
- 900 g brambor (vařené se slupkou, vychladlé)
- 260 g hladké mouky
- 160 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- ½ lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička soli
Postup
- Brambory uvařte ve slupce den předem a nechte je zcela vychladnout (nejlépe přes noc).
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte.
- Smíchejte mouky, bramborový škrob a sůl.
- Přidejte vše k bramborám spolu s celým vejcem.
- Bramborovou hmotu zpracujeme na homogenní hladké těsto.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části. Na pracovní ploše každý vyválejte do válce o tloušťce 5-7 cm.
- Ihned po vytvarování knedlíků je vložte do mírně vroucí vody.
- Knedlíky vařte 20-23 minut.
- Po uvaření knedlíky opatrně vyjměte z hrnce.
- Pokud knedlíky nepodáváte hned, potřete je trochou rozpuštěného másla nebo sádla, aby povrch nevysychal.
- Knedlíky propíchejte vidličkou, aby se zevnitř uvolnila pára.
Jak nejlépe okořenit bůček?
Tradičním dochucením bůčku se považuje potírání solným nátěrem, ale můžete si vyrobit i vlastní kořenící pastu.
Pro slanou variantu: bůček potřete olivovým olejem a bohatě ochuťte mořskou solí. To pomůže vytéct tuk a pokožka získá svou pověstnou křupavou texturu.
Pro kořenící pastu: vyzkoušejte fenykl, pepř, česnek a tymián. Nebo, pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte bůček s polevou z bourbonu nebo whisky.
Pro sladko slanou chuť: zkuste smíchat med a sójovou omáčku, česnek, čerstvě mletý pepř a olej.
Bohatá kořeněná chuť: smíchejte silnou uvařenou kávu, hnědý cukr, olivový olej, česnek, sojovou omáčku, drcený černý pepř a papriku.
Pro svěží chuť: smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, rozmarýn, tymián, česnek, olivový olej, sůl a pepř.