Losos na másle s česnekem a medem je originální recept, který má extra zlatou, křupavou a karamelizovanou krustu. S medem je legrace, připravte s ním další medové recepty, jak na maso tak na sladké dezerty.
Co budeme potřebovat
- 60 g másla
- 60 g medu
- 2-3 stroužky česneku (nasekané)
- 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 4 filety lososa (bez kůže)
- měsíčky citronu (k podávání)
- sůl
Postup
- Předehřejte troubu na režim grilování.
- Vložte máslo do litinové pánve.
- Vařte na střední teplotu za občasného míchání, dokud máslo nezačne měnit barvu na zlatohnědou a má oříškovou vůni.
- Zalijte máslo medem a nechte ho rozpustit v másle.
- Poté přidejte česnek a restujte asi 1 minutu, dokud nebude voňavý.
- Přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
- Přidejte steaky z lososa do pánve; vařte každý filet 3-4 minuty nebo dozlatova, přičemž vrchní část lososa polévejte šťávou z pánve.
- Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
- Kolem lososa přidejte kolečka citronu. Přeneste pánev do trouby na dalších 5-6 minut, nebo dokud nebudou vršky lososa pěkně zkaramelizované.
- Podávejte s dušenou zeleninou, s rýží nebo se salátem.