Chystáte slavnostní večeři? Co takhle svým hostům naservírovat delikátní srnčí hřbet podávaný s květákovým krémem a přelitý omáčkou z červeného vína! Pokrm nejen že skvěle vypadá, ale i dokonale chutná.
Co budete potřebovat
Na maso:
- 750 g srnčího hřbetu, zbaveného veškeré stříbrné kůže
- 2 snítky čerstvého bio rozmarýnu
- 1 lžíce olivového oleje
- 15 g ghí
- 40 g másla
- 300 g hub dle vaší volby, ořezaných a nakrájených na plátky
- mořská sůl dle chuti
- černý pepř, čerstvě mletý
- řeřicha, na ozdobu
Na květákový krém:
- 1 hlávka květáku (asi 600 g), rozdělená na růžičky
- 30 g bio smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 50 g čedaru, strouhaného
- mořská sůl
- bílý pepř
Na omáčku z červeného vína:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka, nakrájená na plátky
- 1 mrkev, nakrájená na plátky
- 1 pórek, pouze horní část, nakrájená na plátky
- 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený na plátky
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 snítka rozmarýnu
- 200 ml červeného vína
- 50 ml červeného vinného octa
- 100 ml portského
- 500 ml kuřecího vývaru
- 25 g másla, nakrájeného na malé kostičky
Postup
- Mezi stříbrnou kůži a maso vsuňte špičku ostrého nože.
- Opatrně klouzejte nožem z jednoho konce hřbetu po mase a zároveň stáhněte stříbrnou kůži.
- Jakmile odstraníte veškerou tuhou membránu, použijte několik koktejlových tyčinek, abyste znovu vytvarovali hřbet a spojili maso dohromady.
- Těžkou pánev postavte na střední plamen, přidejte olivový olej a orestujte zeleninu, dokud neztmavne.
- Přidejte bylinky, červené víno, portské a ocet.
- Vařte, dokud se směs nezredukuje.
- Přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Omáčku propasírujte přes jemný cedník.
- Dejte do malého hrnce a nechte stranou.
- Před podáváním zahřejte k bodu varu a zašlehejte studené máslo.
- Na dně parního hrnce přiveďte k varu trochu osolené vody.
- Květák rozdělte na růžičky, vložte do horní části pařáku, přikryjte a vařte do měkka.
- Květák přendejte do mixéru spolu se sýrem, máslem a smetanou.
- Mixujte do hladkého pyré.
- Pyré přendejte do malého hrnce.
- Osolte a opepřete a udržujte v teple na mírném ohni.
- Nakrájený hřbet osušte a potřete olivovým olejem.
- Osolte a opepřete.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Umístěte těžkou pánev na střední plamen a přidejte ghí.
- Jakmile se ghí rozpustí, opékejte jednu stranu masa 2 minuty, otočte a opékejte další 2 minuty.
- Maso přendejte na pekáč.
- Polovinu másla rovnoměrně položte na maso a navrch dejte snítky rozmarýnu.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 5-8 minut.
- Po upečení vyjměte z trouby, volně přikryjte alobalem a nechte 5–10 minut odpočinout.
- Mezitím dejte pánev se zbylou polovinou másla na střední teplotu.
- Houby pomalu restujte 5 minut, dokud nezměknou a okraje nezezlátnou.
- Osolte a opepřete.
- Horký květákový krém a houby rozdělte na čtyři předehřáté talíře.
- Maso nakrájejte na 1–2 cm plátky, rozdělte na talíře a položte na houby.
- Zakončete omáčkou z červeného vína a ozdobte snítkami čerstvé řeřichy.
Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví, které hravě dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání?