Pečený srnčí hřbet s květákovým krémem a omáčkou z červeného vína

Pečený srnčí hřbet s květákovým krémem a omáčkou z červeného vína

Chystáte slavnostní večeři? Co takhle svým hostům naservírovat delikátní srnčí hřbet podávaný s květákovým krémem a přelitý omáčkou z červeného vína! Pokrm nejen že skvěle vypadá, ale i dokonale chutná.

Co budete potřebovat

Na maso:

  • 750 g srnčího hřbetu, zbaveného veškeré stříbrné kůže
  • 2 snítky čerstvého bio rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 15 g ghí
  • 40 g másla
  • 300 g hub dle vaší volby, ořezaných a nakrájených na plátky
  • mořská sůl dle chuti
  • černý pepř, čerstvě mletý
  • řeřicha, na ozdobu

Na květákový krém:

  • 1 hlávka květáku (asi 600 g), rozdělená na růžičky
  • 30 g bio smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 50 g čedaru, strouhaného
  • mořská sůl
  • bílý pepř

Na omáčku z červeného vína:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, nakrájená na plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • 1 pórek, pouze horní část, nakrájená na plátky
  • 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený na plátky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 200 ml červeného vína
  • 50 ml červeného vinného octa
  • 100 ml portského
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 25 g másla, nakrájeného na malé kostičky

Postup

  • Mezi stříbrnou kůži a maso vsuňte špičku ostrého nože.
  • Opatrně klouzejte nožem z jednoho konce hřbetu po mase a zároveň stáhněte stříbrnou kůži.
  • Jakmile odstraníte veškerou tuhou membránu, použijte několik koktejlových tyčinek, abyste znovu vytvarovali hřbet a spojili maso dohromady.
  • Těžkou pánev postavte na střední plamen, přidejte olivový olej a orestujte zeleninu, dokud neztmavne.
  • Přidejte bylinky, červené víno, portské a ocet.
  • Vařte, dokud se směs nezredukuje.
  • Přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud se nezredukuje na polovinu.
  • Omáčku propasírujte přes jemný cedník.
  • Dejte do malého hrnce a nechte stranou.
  • Před podáváním zahřejte k bodu varu a zašlehejte studené máslo.
  • Na dně parního hrnce přiveďte k varu trochu osolené vody.
  • Květák rozdělte na růžičky, vložte do horní části pařáku, přikryjte a vařte do měkka.
  • Květák přendejte do mixéru spolu se sýrem, máslem a smetanou.
  • Mixujte do hladkého pyré.
  • Pyré přendejte do malého hrnce.
  • Osolte a opepřete a udržujte v teple na mírném ohni.
  • Nakrájený hřbet osušte a potřete olivovým olejem.
  • Osolte a opepřete.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Umístěte těžkou pánev na střední plamen a přidejte ghí.
  • Jakmile se ghí rozpustí, opékejte jednu stranu masa 2 minuty, otočte a opékejte další 2 minuty.
  • Maso přendejte na pekáč.
  • Polovinu másla rovnoměrně položte na maso a navrch dejte snítky rozmarýnu.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte 5-8 minut.
  • Po upečení vyjměte z trouby, volně přikryjte alobalem a nechte 5–10 minut odpočinout.
  • Mezitím dejte pánev se zbylou polovinou másla na střední teplotu.
  • Houby pomalu restujte 5 minut, dokud nezměknou a okraje nezezlátnou.
  • Osolte a opepřete.
  • Horký květákový krém a houby rozdělte na čtyři předehřáté talíře.
  • Maso nakrájejte na 1–2 cm plátky, rozdělte na talíře a položte na houby.
  • Zakončete omáčkou z červeného vína a ozdobte snítkami čerstvé řeřichy.
Nakrájený srnčí hřbet podávaný s květákovým krémem a přelitý omáčkou z červeného vína na talíři.
www.primalplate.co.uk

Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví, které hravě dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.