Myslíte, že pečenou krůtu můžete jíst jen o svátcích a vždy pouze naservírovanou s bramborami, zeleninou nebo nějakou jinou oblíbenou přílohou? Omyl!
Inspirujte se naším receptem a připravte si z krůtí pečínky luxusní sendviče, po kterých se jen zapráší. Tuhle pochoutku je dobré nachystat, když vám zůstanou krůtí prsa.
Ingredience:
- Pečená krůta (ideálně krůtí prsa)
- 2 snítky tymiánu
- 2 snítky estragonu
- 1/2 kostky nesoleného másla
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 6 – 8 plátků toustového chleba (světlý/tmavý)
- 300 g italského sýra Fontina
- 1 velké zralé avokádo (tzv. ready to eat)
- Šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 6 – 8 plátků anglické slaniny
- Řeřicha (může být také ledový salát či Lollo Biondo)
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 190°C.
- Krůtu jsme si předtím upekli tak, jak jsme zvyklí a oddělíme tak pouze prsíčka.
- Do misky dáme změklé máslo, najemno nasekané bylinky a důkladně zamícháme.
- Prsa dáme do pekáčku a potřeme polovinou bylinkového másla.
- Můžeme ještě opepřit a lehce osolit.
- Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 25 minut.
- Po uplynutí této doby krůtu vyndáme a necháme na prkénku zhruba 15 minud odpočívat.
- Toustový chleba opečeme v topinkovači nebo můžeme nechat tak jak je.
- Krůtí prsa nakrájíme na plátky, stejně jako sýr Fontina.
- Slaninu osmahneme na pánvi a citron přepůlíme a vymačkáme z něj šťávu.
- No a teď přichází čas sestavit sendvič.
- Spodní plátek chleba pomažeme bylinkovým máslem, na to dáme plátky sýra a pár plátků krůtích prsou.
- Avokádo přepůlíme, zbavíme slupky i pecky a nakrájíme na plátky.
- Ty rozložíme, polijeme citronovou šťávou, olivovým olejem, osolíme a opepříme.
- Takto ochucené avokádo dáme v podobě několika plátků na krůtí maso.
- Zakryjeme slaninou, kouskem salátu, a ještě přidáme plátek Fontina.
- Ten lehce osolíme a opepříme.
- bylinkovým máslem pomažeme i druhý chléb a zakryjeme sendvič.
- V pánvi, kde jsme osmahli slaninu, necháme rozpustit kousek másla.
- Sendvič dáme do pánve, pomocí obracečky přimáčkneme a opékáme z obou stran.
- Takhle připravíme všechny sendviče, které ještě po opečení rozpůlíme a dáme na talíř. Můžeme ještě přidat plátky sýru.