Křupavá kachní prsa a domácí mandarínské placičky jsou skvělým pokrmem, kterým rozhodně na své hosty zapůsobíte. Navíc je snadnější na přípravu než se na první pohled zdá!
INGREDIENCE
Na kachnu:
- 4 kachní prsa bez kostí, s kůží, opláchnuté a důkladně osušené papírovou utěrkou (asi 170-200 g každé) s kůží
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička světlé sójové omáčky
- 1 lžička rýžového vína Shaoxing
- 1/8 čajové lžičky koření pěti vůní
- 1 lžíce oleje
Na mandarínské placičky:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/8 lžičky soli
- 2/3 šálku vroucí vody
- 1 lžička oleje
K podávání:
- 1 okurka (nakrájená na tenké proužky a zbavená semínek)
- 1/2 šálku žlutého melounu cantaloupe, nakrájeného na tenké proužky (volitelně)
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké proužky
- 3 stroužky česneku. jemně nasekané a smíchané s 1 lžičkou oleje na pastu (volitelně)
- 3 polévkové lžíce hoisin omáčky
POSTUP
- Smíchejte sůl, sójovou omáčku, víno a koření pěti vůní v misce a vmasírujte do kachny.
- Kachní prsa položte na talíř kůží nahoru a nechte přes noc v lednici marinovat.
- V žáruvzdorné míse smíchejte mouku a sůl.
- Vroucí horkou vodu nalijte do moučné směsi a míchejte, dokud nevytvoříte kouli.
- Jakmile těsto vychladne, hněťte ho 8 minut, dokud nebude hladké.
- Zakryjte fólií a nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu.
- Těsto vyválejte do válce a nakrájejte na 12 stejných dílů.
- Z každého kusu vytvarujte kouli a z koulí udělejte kotouče o průměru asi 5 cm.
- Lehce potřete 6 kotoučů olejem, i ze stran.
- Navrstvěte zbývajících 6 kotoučů na 6 naolejovaných kotoučů.
- Pomocí válečku vyválejte kotouče do 18 cm kruhů.
- Zahřejte pánev na středně nízkou teplotu a vložte do ní jednu placku.
- Po 30 až 45 sekundách uvidíte, jak se mezi dvěma plackami tvoří vzduchové kapsy.
- Otočte placku; měla by být bílá s několika slabě hnědými skvrnami.
- Po dalších 30 sekundách budou vzduchové kapsy dostatečně velké, aby oddělily obě placky.
- Vyjměte placky na talíř a nechte 30 sekund vychladnout.
- Nyní opatrně roztáhněte obě placky ve švech.
- Placky položte na talíř a přikryjte teplou kuchyňskou utěrkou.
- Opakujte, dokud nejsou všechny placky hotové.
- Předehřejte si troubu na funkci gril.
- Zahřejte pánev vhodnou do trouby a přidejte 1 lžíci oleje.
- Kachní prsa opékejte kůží dolů 6–8 minut.
- Po 6-8 minutách, nebo když je kachní kůže trochu křupavá a tmavě zlatavě hnědá, slijte kachní sádlo a vyhoďte.
- Kachní prsa otočte kůží nahoru a dejte je do trouby asi na 3 minuty.
- Vyjměte kachnu z trouby a nechte 10 až 15 minut odpočívat.
- Přendejte na prkénko a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky.
- Podávejte s ohřátými plackami, okurkou, melounem (volitelně), jarní cibulkou, česnekovou pastou a omáčkou.
Vyzkoušejte i naše lahodné recepty na těstoviny pomodoro s rajčatovou omáčkou. Jsou vynikající!