Někdo si jí připravuje ve formě na bábovku, další jí nazdobí jako dort a pro ostatní je to prostě jen buchta, která je vláčná a jemná.
Je to ideální sladkost pro podzimní a zimní období díky vůni skořice a oříšků. Když si k ní navíc dáme dobrý čaj, máme o chuťovku postaráno.
Ingredience:
- 350 ml rostlinného oleje
- 400 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 375 g hladké mouky
- 2 lžičky kuchyňské jedlé sody
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 3 lžičky mleté skořice
- 1 lžička soli
- 500 g dýňového pyré
- 70 g nasekaných vlašských ořechů
- moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Nejdříve si dáme předehřát troubu na 190 stupňů a dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
- Do mísy prosejeme mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici, zatím odložíme.
- Vezmeme větší misku a smícháme v ní olej s cukrem.
- Po jednom přidáváme vejce a vždy důkladně zašleháme.
- Přisypeme směs mouky s kořením, vlašské ořechy i dýní a zamícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Přelijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme cca 1 hodinu, až dokud není špejle po zastrčení do středu buchty čistá.
- Když je dopečeno, vyjmeme formu z trouby a necháme 15 minut ochladit.
- Poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku, aby úplně vychladla.
- Před servírováním poprášíme moučkovým cukrem.
Tip: Pokud si připravíme polevu ze smetanového sýra, povýšíme tuhle obyčejnou buchtu na mnohem vyšší level.