Nemáte žádná vejce a chcete upéct něco sladkého?
Vyzkoušejte tuto francouzskou verzi perníku se zajímavým kořením, kterou ocení všichni milovníci zajímavých chutí.
Ingredience
Těsto:
- 250 g mouky
- 150 g cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 250 ml mléka
- 2 polévkové lžíce medu
- šťáva z ½ citronu
- citronová nebo pomerančová kůra
Koření:
- 1 čajová lžička muškátového oříšku
- 1 čajová lžička skořice
- 1 čajová lžička zázvoru
- trocha mletého pepře (na dochucení)
- hřebíček (volitelné)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Prosejte mouku a vmíchejte do ní prášek do pečiva a cukr. Promíchejte.
- Přidejte do směsi zbytek koření a pořádně promíchejte, aby se všechny suché ingredience propojily.
- Do suché směsi nastrouhejte kůru z citronu nebo pomeranče. Ovoce pořádně omyjte. Popřípadě zakupte bio produkt, jehož kůra není napuštěna chemikáliemi.
- Následně přilijte citronovou šťávu a zamíchejte.
- Do malého hrnce dejte mléko a zahřejte ho. Nevařte. Do horkého mléka přidejte med.
- Medovo-mléčnou směs přidejte do suché směsi a energicky zamíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
- Připravte si hluboký plech nebo jinou formu na pečení, vymažte ji máslem a vysypte moukou.
- Do formy nalejte připravené těsto a pečte 45 minut.
- Možná vás to překvapí, ale perník s medem chutná skvěle, podáváte-li jej jako přílohu k dýňové polévce. Pomazat jej můžete také fíkovým, pomerančovým nebo rybízovým džemem.
Připravte si recept na domácí zmrzlinu!