Perník s ořechy

Perník s ořechy
Příprava: 40 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 12

Dopřejte si nejen skvělou chuť sladkého dezertu, ale i důležité živiny a vitamíny, které se v ořechách ukrývají. 

Ingredience

Těsto:

  • 100 g tekutého medu
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 ks vajec (v pokojové teplotě)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g celozrnné pšeničné hladké mouky
  • 200 g hnědého cukru
  • 200 g měkkého másla
  • 1 sáček prášku do perníku
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů

Rumová poleva:

  • 1 polévková lžíce horké vody
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 100 g cukru moučka

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Ve velké míse smíchejte mouku (oba druhy), prášek do perníku a jedlou sodu.
  • V další nádobě ušlehejte do pěny vejce s cukrem a postupně do ní zapracujte med, vlažné mléko, a nakonec i hodně změkčené máslo.
  • Do pěny dále vmíchejte obsah první mísy a dbejte na to, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Následně přidejte ořechy.
  • Plech vymažte máslem a vysypte jej strouhankou.
  • Dále do něj nalijte všechno těsto a rozetřete ho, rovnoměrně, po celé ploše.
  • Perník pečte asi 40 minut.
  • Hotový perník můžete jen posypat moučkovým cukrem nebo si můžete připravit jednoduchou rumovou polevu, kterou namažete na vlažný dezert.
  • Polevu připravíte tak, že cukr roztopíte v horké vodě a po kapkách budete přidávat rum. Míchejte do té doby, dokud není poleva hustá, lesklá a hladká. 
Perník na plech zdobený jablky a ořechy.
zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.