Dopřejte si nejen skvělou chuť sladkého dezertu, ale i důležité živiny a vitamíny, které se v ořechách ukrývají.
Ingredience
Těsto:
- 100 g tekutého medu
- 250 ml vlažného mléka
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 ks vajec (v pokojové teplotě)
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g celozrnné pšeničné hladké mouky
- 200 g hnědého cukru
- 200 g měkkého másla
- 1 sáček prášku do perníku
- 200 g nasekaných vlašských ořechů
Rumová poleva:
- 1 polévková lžíce horké vody
- 2 polévkové lžíce rumu
- 100 g cukru moučka
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Ve velké míse smíchejte mouku (oba druhy), prášek do perníku a jedlou sodu.
- V další nádobě ušlehejte do pěny vejce s cukrem a postupně do ní zapracujte med, vlažné mléko, a nakonec i hodně změkčené máslo.
- Do pěny dále vmíchejte obsah první mísy a dbejte na to, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Následně přidejte ořechy.
- Plech vymažte máslem a vysypte jej strouhankou.
- Dále do něj nalijte všechno těsto a rozetřete ho, rovnoměrně, po celé ploše.
- Perník pečte asi 40 minut.
- Hotový perník můžete jen posypat moučkovým cukrem nebo si můžete připravit jednoduchou rumovou polevu, kterou namažete na vlažný dezert.
- Polevu připravíte tak, že cukr roztopíte v horké vodě a po kapkách budete přidávat rum. Míchejte do té doby, dokud není poleva hustá, lesklá a hladká.
Inspirujte se receptem na přípravu rybízového džemu.