Tento recept je pikantní a jemný díky vrstvě pudinku. Nezapomeňte dezert doplnit zmrzlinou, která dodá pokrmu šmrnc.
Ingredience
Těsto:
- 1 a ¼ šálku univerzální mouky
- ¾ čajové lžičky jedlé sody
- ¾ čajové lžičky zázvoru
- ½ čajové lžičky skořice
- ⅛ čajové lžičky muškátového oříšku
- ¼ čajové lžičky soli
- ½ šálku melasy (asi 170 g)
- ½ šálku mléka (v pokojové teplotě)
- 1 velké vejce (v pokojové teplotě)
- 4 polévkové lžíce nesoleného másla v pokojové teplotě (asi 60 g)
- ¼ šálku krystalového cukru (asi 50 g)
Pudink:
- 1 šálek hnědého cukru
- 4 čajové lžičky kukuřičného škrobu
- 1 a ¼ šálku horké vody
- 4 lžíce nesoleného másla (v pokojové teplotě)
Postup
Perník:
- Předehřejte troubu na 200°C a připravte si vymazaný, hluboký plech nebo pekáč.
- Smíchejte mouku s jedlou sodou, zázvorem, skořicí, muškátovým oříškem a solí. Odložte stranou.
- Ve vedlejší misce smíchejte melasu, mléko a vejce. Rovněž odložte stranou.
- Ve velké míse smíchejte máslo a cukr. Pomalu šlehejte a postupně přidávejte směs mouky a melasy. Šlehejte při nízké rychlosti, dokud se všechny ingredience nepropojí.
- Těsto nalijte do připraveného pekáče.
Pudink:
- Smíchejte hnědý cukr s kukuřičným škrobem.
- Vodu s máslem společně ohřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Následně máslovou směs vmíchejte do té s hnědým cukrem.
- Pudinkovou směs pomalu nalijte na těsto v pekáči a pečte 25–30 minut. Zda je perník hotový, poznáte pomocí špejle, kterou zapíchnete do středu. Pokud na špejli nezůstane žádné těsto, je pokrm hotový.
- Perník s pudinkem podávejte teplý. Kontrast teplého dezertu se studenou zmrzlinou chutná výtečně.