Vaječný koňak máme spjatý s vánočními svátky, to ovšem neznamená, že si ho nemůžeme dopřát i v průběhu roku. Tahle hrníčková bábovka s chutí vaječného koňaku vás uchvátí.
Ingredience:
Těsto:
- 1 hrnek směsi na světlý dortový korpus
- 1/4 hrnku instantního vanilkového pudinku
- 1/2 hrnku vaječného koňaku
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 4 vejce
- 1/4 hrnku slunečnicového oleje
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1/4 hrnku vody
- 1/4 hrnku cukru + 1 1/2 lžičky skořice na posyp formy
Poleva:
- 1/4 hrnku změklého másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- špetka soli
- 2 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/4 hrnku vaječného koňaku
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180°C a formu postříkáme olejem ve spreji.
- Smícháme cukr se skořicí a touto směsí pečlivě vysypeme formu na bábovku. Zbytek odložíme zatím stranou.
- Do velké mísy prosejeme směs na dort, instantní pudink, muškátový oříšek a zamícháme.
- Přilijeme vaječný koňak, zakysanou smetanu, vejce, slunečnicový olej, vodu a důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
- Hotové těsto nalijeme do připravené formy a trochu s ní poklepeme o stůl, aby nebyly v těstě bublinky.
- Povrch těsta posypeme zbylou směsí cukru se skořicí.
- Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 – 40 minut.
- Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je bábovka ve střední části dostatečně propečená. Pokud ne, necháme péct ještě asi 10 minut a znovu vyzkoušíme.
- Bábovku vyjmeme z trouby a necháme odpočívat po dobu 10 minut.
- Teprve poté bábovku opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
- Jakmile je bábovka vychladlá, nastal čas pro přípravu polevy.
- Nejdřív dáme do mísy máslo s vanilkou, muškátovým oříškem, špetkou soli a důkladně rozmícháme.
- Poté přisypeme moučkový cukr a vaječný koňak.
- Mícháme tak dlouho, až bude směs hladká.
- V případě potřeby přidáme vaječný koňak, nebo naopak cukr, aby měla poleva vhodnou konzistenci pro přelití bábovky.
- Nakonec polevou ozdobíme vychladlou bábovkou a necháme chvíli zatuhnout.