Perníková bábovka s polevou z vaječného koňaku

Perníková bábovka s polevou z vaječného koňaku
Příprava: 40 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 8

Vaječný koňak máme spjatý s vánočními svátky, to ovšem neznamená, že si ho nemůžeme dopřát i v průběhu roku. Tahle hrníčková bábovka s chutí vaječného koňaku vás uchvátí.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 hrnek směsi na světlý dortový korpus
  • 1/4 hrnku instantního vanilkového pudinku
  • 1/2 hrnku vaječného koňaku
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 1/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/4 hrnku cukru + 1 1/2 lžičky skořice na posyp formy

Poleva:

  • 1/4 hrnku změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 2 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku vaječného koňaku

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 180°C a formu postříkáme olejem ve spreji.
  • Smícháme cukr se skořicí a touto směsí pečlivě vysypeme formu na bábovku. Zbytek odložíme zatím stranou.
  • Do velké mísy prosejeme směs na dort, instantní pudink, muškátový oříšek a zamícháme.
  • Přilijeme vaječný koňak, zakysanou smetanu, vejce, slunečnicový olej, vodu a důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Hotové těsto nalijeme do připravené formy a trochu s ní poklepeme o stůl, aby nebyly v těstě bublinky.
  • Povrch těsta posypeme zbylou směsí cukru se skořicí.
  • Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 – 40 minut.
  • Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je bábovka ve střední části dostatečně propečená. Pokud ne, necháme péct ještě asi 10 minut a znovu vyzkoušíme.
  • Bábovku vyjmeme z trouby a necháme odpočívat po dobu 10 minut.
  • Teprve poté bábovku opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
  • Jakmile je bábovka vychladlá, nastal čas pro přípravu polevy.
  • Nejdřív dáme do mísy máslo s vanilkou, muškátovým oříškem, špetkou soli a důkladně rozmícháme.
  • Poté přisypeme moučkový cukr a vaječný koňak.
  • Mícháme tak dlouho, až bude směs hladká.
  • V případě potřeby přidáme vaječný koňak, nebo naopak cukr, aby měla poleva vhodnou konzistenci pro přelití bábovky.
  • Nakonec polevou ozdobíme vychladlou bábovkou a necháme chvíli zatuhnout.
Luxusní moučník s vůní perníku, vaječného koňaku a bílé čokolády.
Zdroj: https://cookingwithruthie.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.