Když se řekne perník, každý si hned vybaví Vánoce a vánoční cukroví. To ovšem neznamená, že si takové pochoutky, nemůžete připravit kdykoliv během roku, například i na Velikonoce či jen tak k odpolední kávě či čaji.
Ingredience:
- 1 hrnek vypeckovaných sušených datlí vcelku
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce melasy
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 hrnky vody
- Mandle podle potřeby
Postup:
- Do hrnce dáme 2 hrnky vody a přivedeme k varu.
- Přidáme datle, promícháme a odstavíme ohně. Necháme namočené po dobu 15 minut.
- Zatímco se datle namáčejí, dáme si do nádoby kuchyňského robota všechny suché ingredience (ovesné vločky, skořici, zázvor, muškátový oříšek, sůl a vlašské ořechy).
- Pomocí pulzního tlačítka mixujeme, dokud směs nebude svou konzistencí připomínat prášek.
- Přesypeme z kuchyňského robota do mísy a dáme stranou.
- Jakmile jsou datle hotové, slijeme přebytečnou vodu a datle přendáme do nádoby kuchyňského robota.
- Přidáme melasu, javorový sirup a rozmixujeme na pyré.
- Postupně přisypeme směs suchých surovin a mixujeme, dokud se vše rovnoměrně nesmíchá
- Podle potřeby seškrabujeme gumovou stěrkou směs ze stěny mísy.
- Pomocí polévkové lžíce odebíráme kousky hmoty, do středu položíme mandli a tvarujeme stejně velké kuličky.
- Hotové koule dáme do lednice, aby se minimálně 1 hodinu před podáváním chladily.
Tip: Koule můžete ještě namočit do bílé či tmavé čokoládové polevy.