Nadýchané a chutné řezy můžeme připravit k víkendovému odpoledni nebo i k sváteční chvíli.
Co budeme potřebovat
- 460 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- 100 g cukru moučka
- 200 g medu
- 2 vejce
- sklenka švestkových povidel
- několik fíků nakrájených nadrobno
- několik nakrájených datlí
- 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí
- 3 lžíce rumu
Postup
- Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med.
- Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu.
- Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dva pláty.
- Těsto si můžeme vyválet přímo na pečícím papíru, lépe se s ním pracuje.
- Připravíme si náplň.
- Do povidel vmícháme nadrobno nakrájené fíky, datle, přidáme nasekané ořechy a mandle.
- Nakonec dochutíme rumem a dobře promícháme.
- Jeden plát přendáme i s papírem na plech, potřeme náplní a opatrně na náplň přendáme druhý plát.
- Na několika místech propícháme vidličkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme lehce dozlatova.
- Ještě teplé nakrájíme na malé kostičky asi 2 x 2 cm, necháme úplně vychladnout a uložíme v chladu.
Víte, že povidla obsahují také vlákninu, která pozitivně podporuje činnost hladké svaloviny střev při průchodu poživatiny trávicím traktem.
V povidlech se nachází také minerální látky. Z nich je třeba na prvním místě zmínit draslík – prvek snižující hodnoty krevního tlaku, prvek podílející se na syntéze glykogenových zásob. Pro jedince s vysokým krevním tlakem je pozitivní také přítomnost hořčíku a velmi nízké množství sodíku.