Už jste někdy zkoušeli recepty na cuketový perník, který je vláčný a jemný?
Tato zelenina dodá těstu dokonalou vlhkost, takže se nemůže stát, že by byl výsledný moučník suchý.
Inspirujte se v našem článku a potěšte své blízké i přátelé něčím lahodným a chutným.
Připravte si některý z našich skvělých receptů a roztančete své chuťové buňky.
Naše recepty
Cuketa a její pěstování
Jde o velmi oblíbenou zeleninu, která není moc náročná na pěstování. Její výhodou je, že poskytuje bohatou úrodu i při malém počtu rostlin. Dokonce i jediná vás dokáže zásobit na přípravu mnoha pokrmů. Pro jednoho si vystačíte s jednou až třemi rostlinkami.
Na co dát pozor při výsadbě a následné péči?
Letní tykev, jak se také cuketám říká, jsou velmi náchylné na zimu, mráz je pro ně doslova smrtelný. To je důvod, proč se musí vysazovat, až když pomine nebezpeční nočních mrazíků, tedy zhruba v první polovině května.
Kdyby ovšem došlo k náhlému ochlazení i v druhé půlce května, musíme je zakrýt netkanou textilií, ale jen na chvíli.
K rychlému růstu musíme najít takové místo, kde je sice dostatek slunce, ale je chráněno proti větru. Jednotlivé rostliny musí být umístěny dostatečně daleko od sebe, ať mají prostor. V praxi to znamená minimálně metrový rozestup. Keř totiž bývá košatý a roste do šíře. Nesmí chybět také optimální množství kompostu, který si sami připravíme, případně nějaké kupované hnojivo.
Rostliny potřebují dostatek výživy i vláhy. Na hnojení se hodí hnojiva bohatá na draslík. Jakmile se objeví plody, podložíme je nějakým mulčovacím materiálem, třeba pilinami nebo ještě lépe slámou, případně kusem dřeva. Díky tomu nebudou plody položené na zemi plesnivět.