Zajímá vás, co je pesto?
Víte, že existuje několik druhů a můžete si ho udělat v pohodlí domova?
Je to opravdu jednoduchá omáčka nebo druh dresingu, který má mnoho podob.
Na co je dobré, jaké má nutriční hodnoty, jak ho uchovávat a další zajímavosti si přečtěte v našem článku.
Co je vlastně pesto?
Pesto je jednou z nejoblíbenějších omáček na těstoviny v Itálii. Vzniklo v Ligurii, konkrétně v Janově. Tato chutná omáčka je vyrobena z bazalky, extra panenského olivového oleje, parmazánu, sýra pecorino, piniových oříšků, česneku a soli, tradičně rozemletých v keramickém nebo mramorovém hmoždíři.
Druhy pesta
Pesto si můžete vytvořit z mnoha surovin. Jde o rozemletí ingrediencí ve hmoždíři na jemnou omáčku.
- Klasické bazalkové pesto – Pesto alla genovese
- Salámové pesto s parmezánem – Pesto Modenese (Vyrábí se ze salámu, parmezánu, česneku, rozmarýnu nebo tymiánu)
- Bazalkové pesto s rajčaty – Pesto alla Trapanese (Vyrábí se z bazalky, rajčat, mandlí, česneku, olivového oleje a parmezánu)
- Červené pesto – Pesto Rosso (Vyrábí ze sušených rajčat, mandlí, vloček červené papriky, rozmarýnu, olivového oleje a česneku.)
Nutriční hodnoty bazalkového pesta (100 g)
Energetická hodnota | Sacharidy | Tuky | Vláknina | Bílkoviny | Cukr | Sůl |
569 kcal | 6,16 g | 58,52 g | 1 g | 8,51 g | 0,71 g | 2,54 g |
Vitamíny
Bazalkové pesto obsahuje více jak 12 vitamínů. Nejvíce obsažený je vitamín K (cca 92 %), dále vitamín E (52 %), vitamín B12 (11 %), vitamín A (11 %) a vitamín B2 (10 % ).
Vitamín C | 4,2 mg |
Vitamín B1 | 0,078 mg |
Vitamín B2 | 0,124 mg |
Vitamín B3 | 0,952 mg |
Vitamín B6 | 0,088 mg |
Vitamín B12 | 0,270 ug |
Vitamín A | 99 000 RAE |
Vitamín E | 7,780 mg |
Vitamín K | 110,600 ug |
Minerály
Bazalkové pesto obsahuje více jak 9 minerálních látek. Nejvíce obsažený je sodík (cca 68 %), dále měď (35 %), fosfor (33 %), železo (24 %), vápník (20 %), zinek (19 %), hořčík (15 %) a selen (13 %).
Vápník | 203 mg |
Železo | 1,9 mg |
Hořčík | 62 mg |
Fosfor | 233 mg |
Draslík | 201 mg |
Sodík | 1014 mg |
Zinek | 2,09 mg |
Měď | 0,314 mg |
Selen | 7,100 ug |
Na co je dobré pesto?
Jistě vás zajímá, jestli je bazalkové pesto zdravé. Z hlediska živin má bazalka vysoký obsah vitamínu K a antioxidantů. Dvě polévkové lžíce bazalky obsahují pouze 1 kalorii. Parmezán je sýr s nízkým obsahem laktózy a bohatý na vápník, který podporuje zdravé kosti. Jedna polévková lžíce parmezánu obsahuje 22 kalorií. Olivový olej obsahuje spoustu antioxidantů a je bohatý na zdravé tuky, které jsou důležité pro zdravý životní styl. Jedna polévková lžíce má cca 119 kalorií. Česnek je velmi dobrým zdrojem manganu, vitamínů B6 a C a vlákniny. Jeden stroužek obsahuje jen 4 kalorie.
Je tedy jasné, že je pesto zdravou omáčkou plnou cenných složek. Berte však v potaz i ostatní potraviny, které s pestem konzumujete.
Jak si udělat domácí pesto?
Nelepší způsob výroby pesta je pomocí hmoždíře a paličky, i když k urychlení se často používá mixér nebo kuchyňský robot. Původní verze této omáčky začíná rozdrcením stroužku česneku v hmoždíři. Když je česnek najemno rozdrcený, přidáme lístky bazalky se špetkou hrubé soli. Bazalka by měla být rozdrcena o stěny hmoždíře otáčením paličky zleva doprava a současně otáčením hmoždíře opačným směrem (zprava doleva).
Takto pokračuje, dokud nejsou listy zcela rozemlety na pastu, poté se přidají piniové oříšky a mletí pokračuje, dokud není vše rozemleto. Sýry se přidávají postupně za stálého mletí pesta, aby bylo ještě krémovější, a nakonec se za stálého míchání přilije trocha extra panenského olivového oleje.
Ochutnejte i další druhy! Máme pro vás ty nejlepší recepty na skvělá pesta!
Podívejte se na videorecept na přípravu 3 druhů pesta:
Jak dlouho vydrží pesto?
Chcete-li mít pesto dlouho čerstvé, mělo by se uchovávat v chladu v uzavřené nádobě s povrchem pokrytým olejem, aby pesto nezoxidovalo. Může se používat 2-3 dny, ale poté se chuť bazalky změní a trochu zhořkne. Pesto lze zmrazit, ideálně v malých porcích, které lze před konzumací rozmrazit přes noc v lednici.
Kam použít pesto?
Výhodou pesta je, že má široké využití a lze připravit z nejrůznějších surovin! Pesto můžete využít jako výbornou omáčku na těstoviny, pokapat si jím pizzu, promazat bagetu, burger nebo wrap. Můžete v něm třeba ugrilovat výbornou rybu, naplnit jím kuřecí prsa nebo promazat italské lasagne. Ideální je přidat pesto do skoro každého salátu, čímž nejen dodáte neodolatelnou a svěží chuť, ale je oproti majonéze či jiným salátovým zálivkám zdravější. Samozřejmě můžete samotné pesto použít jako dip nebo jej smíchat s jogurtem a vytvořit tak výborný bazalkový dip.
Lze pesto tepelně upravovat?
Ano, pesto můžete natřít například na pizzu, bagetu, lasagne a poté dát zapéct. Jak jsme psali výše, můžete v něm marinovat ryby a poté upéct. Tepelná úprava pesta je vhodná.
Kde koupit bazalkové pesto?
Pesto, nejen bazalkové, koupíte v téměř každém obchodě. Namiřte do oddělení omáček či ke konzervám. Případně se zeptejte paní prodavačky, která vás jistě nasměruje.
Složení: Bazalka 33 %, slunečnicový olej 28 %, voda, italské sýry 6,7 % (grana padano (obsahuje lysozym z vajec), sýr z ovčího mléka), glukózový sirup, bramborové vločky, jedlá sůl, kešu oříšky, olivový olej, piniové oříšky 0,5 %, regulátor kyselosti: kyselina mléčná, antioxidant: kyselina askorbová, česnek.
Doufáme, že jste se dozvěděli vše potřebné o pestu a třeba si i domácí pesto vyzkoušíte připravit. Podělte se s námi s vaším výtvorem, ať už pesta, nebo pokrmem, který pesto obsahuje. Budeme se těšit!