Chcete-li velikonoční pohoštění odlehčit, pak lze připravit aspik pouze zeleninový. Hodí se na něj čerstvá, vařená i sterilovaná zelenina. Vše se dá doplnit čerstvými paprikami, rajčaty a plátky ředkviček.
Ingredience
- 250 g čerstvé nebo vařené či nakládané zeleniny dle vašeho výběru
- 1 PL cukru
- 1 čajová lžička másla
- 1 sáček želatiny
- 1 PL octa
- sůl, pepř
Postup
- Čerstvou zeleninu zlehka orestujte na pánvi na másle.
- V jiném hrnci rozpusťte želatinu, ohřejte ji a těsně před varem vypněte
- Želatinu ochuťte solí, pepřem, octem a cukrem.
- Vše důkladně promíchejte.
- Do rozpuštěné želatiny přidejte zeleninu, promíchejte.
- Želatinovou směs nalijte do formy vystlané potravinovou folií.
- Vložte do ledničky a nechte ztuhnout přibližně po dobu 3 hodin.
Velikonoční zeleninový aspik chutná znamenitě s čerstvým pečivem.