Úžasné cukroví bez obilovin a lepku, jehož originální zdobení každého zaujme.
Ingredience:
- 2 šálky namletých mandlí
- 1/2 šálku jemně strouhaného kokosu
- 1 vejce
- 1 čajová lžička mandlového extraktu
- 1/4 šálku medu
- 2 PL kokosového oleje
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
Na polevu
- 2 šálky moučkového cukru
- 2-3 PL vody
- 2-3 kapky červeného potravinářského barviva
- zdobení
- jedlé třpytky
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plechy pečicím papírem.
- Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady, tedy namleté mandle, kokos, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse vyšlehejte vejce, mandlový extrakt a med. Poté přidejte rozpuštěný kokosový olej a znovu vyšlehejte.
- Následně do této mísy pomalu přidávejte suché přísady, dokud se vám nevytvoří těsto. Těsto se může zpočátku zdát drobivé, ale pokračujte v míchání a hnětení, dokud se ingredience nespojí.
- V tomto okamžiku můžete přidat potravinářské barvivo. Doporučujeme začít jen s několika kapkami, můžete také vytvořit více barev těsta rozdělením na poloviny nebo třetiny.
- Z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do ledničky.
- Po uplynutí této doby vyjměte těsto z lednice.
- Posypte si kokosovou moukou vál a pomocí válečku těsto rozválejte tak, aby bylo silné asi jeden centimetr. Pokud se těsto příliš lepí, posypte ho ještě kokosovou moukou.
- Pomocí rozmanitých vykrajovátek vytvořte cukroví a následně jednotlivé tvary položte na plech.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 6-8 minut nebo dokud cukroví nezačne hnědnout.
- Před poléváním polevou nechte toto vánoční cukroví bez mouky alespoň 30 minut vychladnout.
- V mezidobě si připravte polevu. Do moučkového cukru přidejte po lžících vodu a promíchejte. Přidávejte tolik vody, až dosáhnete požadované hustoty.
- Pokud chcete polevu obarvit, přidejte několik kapek potravinového barviva.
- Následně cukroví ozdobte pomocí zdobicího sáčku a posypejte ho třpytkami a zdobením.